Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Filip podpoří vládu, odejde-li ČR z NATO. ČSSD to odmítá

Filip podpoří vládu, odejde-li ČR z NATO. ČSSD to odmítá
zdroj: tisková zpráva

Předseda komunistů Vojtěch Filip by byl prý ochoten po květnových volbách tolerovat menšinovou vládu ČSSD pouze v případě, že by Česko vystoupilo z vojenské složky NATO. ČSSD jakoukoli dohodu ostře odmítla.

Informuje o tom ve čtvrtek server iDnes.cz.

"Je naším zájmem, aby Česká republika vystoupila z vojenské složky NATO," řekl serveru Vojtěch Filip. Komunisté přitom připouštějí, že by Česko zůstalo v politické části NATO alespoň do doby "zajíštění evropských bezpečnostních struktur".

Členství v EU komunistům nevadí, přestože nejsou dlouhodobě spokojeni s "hájením českých národních zájmů" a na rozdíl od ČSSD nepodpořili ani Lisabonskou smlouvu. Filip dal svými slovy podle iDnes najevo, že bez ústupků by KSČM případnou menšinovou Paroubkovu vládu netolerovala.

Sociální demokraté ale o dohodě s komunisty o NATO nechtějí ani slyšet. "ČSSD nehodlá vytvořit po volbách v květnu vládu s KSČM, proto nevím, proč bych měl komentovat všechny nápady pana Filipa. Byla to ČSSD, kdo přivedl republiku do NATO. Nevidím tedy jediný důvod, proč odcházet" cituje server Jiřího Paroubka.

Místopředseda strany Lubomír Zaorálek dodal, že se o tom ČSSD s komunisty vůbec nebude bavit.

Na podmínku komunistů reagovali i zástupci pravicových stran. Podle šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga jde jen o to, aby byl nerealistický požadavek komunistů nakonec stažen a oni si mohli říct například o křeslo předsedy sněmovny či další posty. Lídr ODS Petr Nečas opět neopomněl si do ČSSD rýpnout a serveru řekl, že by část sociálních demokratů určitě byla ochotna se s komunisty domluvit.