Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Fiala: Česko není v NATO černým pasažérem, svoji bezpečnost bere vážně

Fiala: Česko není v NATO černým pasažérem, svoji bezpečnost bere vážně
Premiér Petr Fiala | zdroj: Profimedia

Česko není v Severoatlantické alianci (NATO) černým pasažérem, který riskuje a spoléhá jenom na pomoc spojenců. Naopak je zodpovědným státem, svoji bezpečnost bere vážně a pomáhá, kde je třeba. V projevu na Dnech NATO v Mošnově na Novojičínsku to dnes řekl premiér Petr Fiala (ODS).

Ministerský předseda uvedl, že je třeba si připomenout důležitost členství v NATO, které poskytuje výjimečné bezpečnostní záruky, které v minulosti Česko nemělo. Největší radost má z toho, že Česko není černým pasažérem v alianci.

"Naopak jsme zodpovědným státem, svoji bezpečnost bereme vážně a pomáháme, kde je třeba. Nemyslím tím jen válku na Ukrajině, účastníme se několika mírových misí, pomáháme bránit nebe nad východní Evropou, vysíláme záchranáře do míst postižených katastrofami, zachraňujeme lidské životy," uvedl. Poděkoval také hasičům, kteří pomáhali po požárech v Řecku, skvěle podle něj reprezentují české hodnoty.

Fiala také uvedl, že v posledních dvou letech se podařilo zahájit masivní a potřebnou modernizaci armády a vojenské techniky. Týká se to podle něj například bojových vozidel pěchoty, ručních zbraní, děl, tanků či vrtulníků. "Na této modernizaci se bude zásadně podílet i český obranný průmysl, ať už přímými dodávkami nebo ve spolupráci se zahraničními dodavateli," dodal.

O modernizaci armády hovořila také ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Zmínila smlouvu na dodávku bojových vozidel pěchoty CV-90, zisk tanků Leopard 2A4 od Německa jako kompenzaci za pomoc Ukrajině nebo zapojení do projektu vývoje nové verze tanků Leopard 2A8.

Česko také na základě vojenského doporučení jedná se Spojenými státy o koupi 24 letounů F-35. Ministerstvo obrany by mělo finální výsledek vyjednávání představit vládě do několika týdnů. Kabinet následně rozhodne o nákupu. Maximální možnou částkou pro případný desetiletý kontrakt má být 5,62 miliardy dolarů (asi 124 miliard korun).

Na Dnech NATO jsou k vidění právě tyto letouny z výzbroje amerického a britského letectva. "Věřím, že za několik let zde tyto letouny přivítáme i v českých barvách, protože jsou to stroje budoucnosti, které jsou nejlepší volbou pro zajištění ochrany našeho vzdušného prostoru," dodala Černochová.

Letošní speciální partnerskou zemí Dnů NATO je Polsko. Polský generálmajor Cezary Wiśniewski uvedl, že jde o příležitost ukázat zbraňové systémy, z nichž některé byly už darovány Ukrajině. V rukou ukrajinských vojáků podle něj prokázaly svoji efektivitu. Přečetl zároveň zdravici polského ministra obrany Mariusze Blaszczaka, který mimo jiné uvedl, že Česko a Polsko jsou spojeny pevným partnerstvím založeným i na společné historii.

Dny NATO jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Ukázky na nich předvádějí armádní, bezpečnostní a záchranářské jednotky, letos z 19 zemí. Poprvé jsou na akci zástupci Portugalska, speciální partnerskou zemí je letos Polsko. Vstup na akci je zdarma a každoročně na ni jezdí lidé z celé republiky i ze zahraničí, hlavně z blízkého Polska.

Zdroje: