Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 2°C Dešťové přeháňky

Extrémní zdražování povede k dluhům

Extrémní zdražování povede k dluhům
zdroj: New Anawach / Shutterstock.com

Českou republiku, stejně jako celý okolní svět, svírá hned několik, vzájemně více či méně propojených, krizí. Jejich výsledkem je vysoká míra inflace a růst cen produktů v mnoha různých oborech. A protože celá řada domácností není na takto extrémní zdražování finančně připravena, budou jej pravděpodobně řešit půjčkami. Ale půjčka je, jak známo, dobrý sluha ale špatný pán. Lze tedy očekávat nejen zvýšení míry zadlužení českých domácností, ale také problémy se splácením dluhů.

Co se děje?
Důvodů současné vlny zdražování je hned několik. V první řadě je s námi stále globální pandemie koronaviru, která vede k nutným restrikcím ovlivňujícím mimo jiné i byznys. Problémy ale působí i postupné oživování průmyslu, především v Asii. To totiž spotřebovává hodně zdrojů: především ropy, ale i nejrůznějších konstrukčních materiálů apod. V důsledku roste cena těchto komodit na světových trzích, dopravy a postupně i finálních výrobků.

S velkými problémy se potýká lodní doprava. Kvůli bezprecedentnímu nedostatku kontejnerů je nyní lodní přeprava několikanásobně dražší než před několika měsíci. Zapomenout nesmíme ani na stále silněji se projevující efekty globální změny klimatu: povodně, tornáda i lesní požáry ničí jak zemědělskou úrodu, tak dopravní i energetickou infrastrukturu, jejíž výpadky také negativně ovlivňují světové dodavatelské řetězce.

Jakkoliv lze očekávat, že současný dramatický růst cen nepotrvá věčně a v jisté chvíli dojde ke stabilizaci cen, jistou dobu tu s námi bude a celý svět čekají obtížné měsíce, možná roky. Všechny tyto zdánlivě vzdálené problémy, které mohou leckomu připadat abstraktní, mají a budou mít samozřejmě reálné dopady i na obyvatele České republiky. Stačí zmínit krach energetických společností v souvislosti s rostoucí cenou energií a problémy jejich klientů nevěřícně sledujících předpis záloh u nových dodavatelů.

Půjčky jako řešení?
Lze tedy očekávat, že rodiny budou v mnoha případech nuceny řešit situaci půjčkou. Poskytovatelé úvěrů, ať již mají podobu krátkodobých jednorázových úvěrů nebo půjček na splátky, cítí příležitost. Půjčka by však měla přijít na řadu až jako řešení poslední instance.

V první řadě by lidé, kteří se ocitnou v problémech, měli posoudit, zda není jejich dosavadní životní styl až příliš nákladný a v nastalé situaci jej není třeba změnit. Je opravdu třeba chodit tak často do restaurace? Je nutné obměňovat elektroniku tak často jako dosud? Není vhodnější strávit letošní léto spíše doma než u moře? Míst, kde lze v rodinném rozpočtu nalézt rezervu, bývá poměrně dost. Každý, kdo o půjčce uvažuje, by si měl poctivě a upřímně odpovědět na otázku, zda to není i jeho případ.

Marné varování?
Zkušenosti z minulosti však bohužel ukazují, že varování nepadne v případě mnohých na příliš úrodnou půdu. Lidé si budou půjčky brát a část z nich bude mít problém s jejich splácením, zvláště v případě, že se k současným krizím přidá např. výraznější růst nezaměstnanosti.

Je třeba proto znovu apelovat na to, že výdaje za věci jako je elektronika, dovolená, zábava, kosmetika, bytový textil, zbytné oblečené či třeba stravování v restauracích, jsou postradatelné.

Zdroje:
Inzerce