Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

Extremisté požadují u voleb mezinárodní pozorovatele

Extremisté požadují u voleb mezinárodní pozorovatele
zdroj: tisková zpráva

Dělnická strana sociální spravedlnosti (DSSS) chce, na volby do Poslanecké sněmovny dohlédli mezinárodní pozorovatelé.

Volební lídr Tomáš Vandas, expředseda Nejvyšším správním soudem rozpuštěné Dělnické strany, požadavek zdůvodnil tvrzením, že se bojí vyřazování hlasů.

Nevěříme nikomu

"Zcela logicky vycházíme z toho, že nemůžeme věřit současným orgánům v České republice a budeme rádi, když na volby dohlédnou i mezinárodní pozorovatelé," uvedl. "Požádáme o to v nejbližších týdnech, nyní se soustředíme především na podávání kandidátních listin," dodal.

Členové zakázané partaje se vrací do politiky

Do DSSS nyní přecházejí členové rozpuštěné neonacistické Dělnické strany, jejíž členská základna čítá podle Vandase asi tisícovku členů. Dělnickou stranu rozpustil správní soud 17. února, vyhověl tak v pořadí druhému požadavku vlády. Soudci uvedli, že našli v programu, idejích a symbolech DS xenofobní a šovinistické prvky, rasistický podtext a návaznost na nacionální socialismus, ideologii Adolfa Hitlera. Partaj se hodlá proti rozhodnutí odvolat.

Prázdná skořápka

DSSS sídlí na stejné adrese jako její předchůdkyně. V čele subjektu stojí od prosince 2006 Hana Pavlíčková, matka Tomáše Vandase. DSSS vznikla v lednu 2004 jako Strana občanů republiky České (SOČR). Založil ji Tomáš Magnusek z Náchoda a prvním předsedou se stal bývalý politický vězeň Jan Broj, který byl mezi roky 1990 a 1992 poradcem prezidenta Václava Havla. Strana doposud měla mizivou členskou základnu a prakticky nefungovala.

Jak se vyhnout anabázi při registraci strany

Magnusek po čase odešel a subjekt se pod názvem Demokratická strana sociální spravedlnosti stal členem koalice Právo a Spravedlnost, v níž působily například hnutí Národní sjednocení či právě Dělnická strana. Představitelé DS pak stranu ovládli a do čela dosadili Hanu Pavlíčkovou. K přejmenování na Dělnickou stranu sociální spravedlnosti došlo v listopadu 2008.

www.parlamentnilisty.cz