Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Exprimátor Volf: Poslední kapkou bylo nabírání nových členů

Exprimátor Volf: Poslední kapkou bylo nabírání nových členů
zdroj: tisková zpráva

Bývalý kladenský primátor Milan Volf chce opustit ODS a přestoupit do jiné strany. „Vadí mi, kam se to vyvinulo. Poslední kapkou byly praktiky kolem přibírání nových členů,“ tvrdí Volf v rozhovoru pro Lidové noviny (LN).

V souvislosti s rozhovorem Lidové noviny připomínají, že v říjnu 2002 získala ODS na Kladně pod vedením Milana Volfa v komunálních volbách přes 48 procent hlasů, což bylo patrně nejvíce v celém Česku. Samotný tehdejší šéf strany Václav Klaus přijel poté Volfa dokonce pochválit na první povolební zasedání zastupitelstva.

Tehdy byl Volf na vrcholu. Později musel čelit obžalobě, že bez souhlasu zastupitelů jako primátor poslal 40 milionů korun zimnímu stadionu a bez soutěže prosadil nákup luxusní limuzíny. Loni na jaře jej však soudy všech obvinění definitivně zbavily, připomínají LN s tím, že nyní ale Volf z ODS odchází. Co se stalo? Stojí snad za jeho odchodem ze strany jeho napjaté vztahy se středočeským exhejtmanem Petrem Bendlem?

„To není žádný spor s Bendlem. To, že Bendl je jeden z lidí, kteří jsou mi svým vystupováním prosti srsti, je pravda. Moje rozhodnutí přímo s ním ale nesouvisí," prohlásil Volf.

Volf: Sněm se změnil na volební a já nebyl přítomen

„Když jsem byl před pěti lety neprávem stíhaný, tak jsem všechny své funkce opustil a stáhl jsem se. Na místní sněmy jsem ani z tohoto důvodu nechodil. Když jsem byl očištěn, proběhl od té doby loni na jaře pouze jeden mimořádný sněm. Na něm se měl pan Bendl stát lídrem pro volby do sněmovny. Nechtěl jsme se toho účastnit, " tvrdí Volf s tím, že v té době odjel do zahraničí. „Na místo toho se sněm nestandardně změnil na volební, a protože jsem nebyl přítomen, nebyl jsem zvolen," vysvětluje. Kdyby to věděl, nikdy by prý neodjel.

Na otázku, zda za jeho policejním stíháním stály tlaky ze strany některých zastupitelů, pak říká: „Ano. Samozřejmě, že za tím stál vnitrostranický boj. Vím to stoprocentně. Dneska už to mám úplně rozkryto, ale nechci na nikoho konkrétního poukazovat."

Volfovi prý vadí, kam se to vyvinulo. „Poslední kapkou byly praktiky kolem přibírání nových členů. Byl dán stop stav na přijímání od té nově zvolené oblastní rady. Někteří lidé si o vstup do strany zažádali třeba před rokem a nikdo je do této doby neoslovil. Jeden z těch lidí za mnou například přišel, že se byl zeptat, a oni se jej vyptávali, zda bude hlasovat pro ně, nebo zda je můj člověk. To je neuvěřitelné," odvětil Volf na otázku LN, proč tedy ze strany odchází.

ODS je příkladem, jak ztratit kredit

Dalším impulsem pro něj bylo také to, že před několika dny naproti tomu kladenská organizace nabrala několik desítek nových členů, kteří si o členství nikdy nezažádali. „To mě donutilo jít. Tato organizace je učebnicovým příkladem toho, jak ztratit kdysi výtečný kredit," zmínil Volf. Dodal, že chce kandidovat za někoho jiného. „Ale zatím v tom nemám úplně jasno," uzavřel v rozhovoru pro LN.

www.parlamentnilisty.cz