Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Exposlankyně ODS, kterou uráželi kreslením kosočtverců, svědčí o poměrech ve straně

Exposlankyně ODS, kterou uráželi kreslením kosočtverců, svědčí o poměrech ve straně
Ivana Weberová (ODS) | zdroj: isifa/MAFRA/DAN MATERNA

ROZHOVOR Exposlankyně ODS Ivana Weberová, kterou regionální sněm ODS Libereckého kraje minulý týden vyškrtl z kandidátky do sněmovny, pohovořila otevřeně o situaci v regionální ODS i o vulgaritách, které se na sněmu staly. Rovněž souzní s názorem své jablonecké oblasti, že by Přemysl Sobotka neměl být již předsedou regionu.

V médiích se objevily informace o tom, že regionální sněm ODS v Libereckém kraji minulý pátek probíhal poměrně drsně. Jak jste to viděla vy svýma očima?

Celý příběh začal již přípravou toho sněmu na regionální radě, která proběhla před tím a tam došlo k tomu, že poprvé za celou historii ODS nebyla respektována nominace oblastního sdružení, konkrétně Jablonecka. Já jsem byla navržena za jabloneckou oblast na třetí místo, tudíž podle zaběhnutých dohod jsem měla být někde na devátém až dvanáctém místě kandidátky. Na oné regionální radě se předsedové čtyř oblastí Libereckého kraje, tedy Jablonecka, Liberecka, Semilska a Českolipska dohodli, že bych měla být na desátém místě. Potom došlo k tomu, že na návrh člena oblasti Liberec na stejném zasedání jsem byla sice tajným hlasováním, ale proti dohodě a zvyklostem, přeřazena z desátého místa na místo předposlední náhradnice.

A co za tím podle vás bylo?

Myslím si, že to bylo tím, že jsem kritizovala poměry v liberecké ODS a kritizovala jsem i některé osobnosti, které byly spojovány s některými mediálními kauzami a které byly příčinou, proč ODS neuspěla v posledních volbách a měla tak špatnou pověst. To kritizovala i celá jablonecká oblast. Na rozdíl od ostatních oblastí jsme byli v poslední době velice úspěšní. Měli jsme dva poslance, máme senátora, máme primátora Jablonce. Čili je zvláštní, že by měla být jablonecká oblast za své dobré výsledky takto diskriminována.

A jak to dál probíhalo na sněmu?

Jablonecká oblast mě navrhla zpět na desáté místo. Tam jsem zvolena nebyla. Kvůli tomu, co tam probíhalo, jablonecká oblast opustila sněm a později jsem se dozvěděla, že jsem nebyla zvolena ani jako náhradnice, což prý bylo doprovázeno bouřlivým potleskem liberecké a semilské oblasti.

Někteří delegáti prý k vašemu místu na volebním lístku přikreslili kosočtverec...

Ty vulgární projevy bych nerada příliš komentovala, protože to je spíš jenom taková vedlejší věc, která ukazuje na úroveň těch, kteří to udělali. Podstatné bylo, že jsem byla proti dohodám a tradicím odsunuta, ačkoli si myslím, že jsem rozhodně nebyla ten nejhorší kandidát, kterého by bylo třeba takto odstranit.

Řekla jste, že ty vulgarity jsou spíše vedlejší věc, ale nezasáhlo vás lidsky, osobně, že se k vám jako k ženě takhle kolegové zachovali? Přece jen to jsou vaši kolegové, které znáte.

My jsme rozpory sice měli, ale že to bude mít takovouto dohru, tak to je takové pod úroveň dospělého člověka.

Vy máte podezření, kdo to mohl kreslit?

Toto nechci komentovat, ani o tom spekulovat.

Zdroje: