Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Vědci vyvíjejí umělé mateřské mléko pro pandy

Vědci vyvíjejí umělé mateřské mléko pro pandy
Mládě pandy (ilustrační fotografie) | zdroj: ThinkStock

Vědci z univerzity ve skotském Glasgow se snaží vyvinout umělé mléko určené speciálně pro pandy. Pokud by takovéto mléko bylo k dispozici, zvýšilo by to výrazně šance na přežití většího počtu mláďat narozených v zajetí. Na svých stránkách o tom informovala BBC.

Mláďata pandy jsou závislá na příjmu prvotního mléka, tzv. mleziva, od své matky, jelikož jsou jím chráněna před infekčními onemocněními. Mnohým mláďatům se však mléka nedostane, a potřebují proto pomoc ze strany lidí. Pokud se totiž matce narodí dvě mláďata, jedno z nich zpravidla zavrhne. Některé pandy však zavrhnou i svá mláďata jedináčky, nebo je omylem usmrtí.

Pomoc pro mláďata narozená v zajetí v současné době obnáší střídání mláďat-dvojčat u matky ve chvílích, kdy je vyrušena něčím jiným, nebo používání upraveného kravského mléka. Podle vedoucího projektu je sice vývoj náhražky mléka pro pandy zatím v začátcích, ovšem výzkum postupuje správným směrem.

Vědci se nyní soustředí na zkoumání přesného složení prvotního i zralého mléka pandy a toho, čím se liší od kravského a lidského mléka, na základě čehož se budou snažit vyvinout náhražku, která by co nejvíce vyhovovala malým pandám. Zpráva přichází ve chvíli, kdy zoologická zahrada v Edinburghu doufá v potvrzení toho, že její panda Tian Tian je těhotná.

Zdroje:
BBC