Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Ex-agent BIS: Babiš spolupracoval s StB, viděl jsem důkazy. Miloš Zeman patří do vězení

Ex-agent BIS: Babiš spolupracoval s StB, viděl jsem důkazy. Miloš Zeman patří do vězení
Andrej Babiš | zdroj: Isifa.com

Disident za totality a v 90. letech důstojník BIS Vladimír Hučín varuje před miliardářem Andrejem Babišem. „Je to člověk, který využil nejpragmatičtější frakce estébáků, chvilku číhal, ale brzy po 17. listopadu 1989 byl za vodou, protože se pohyboval ve vekslácko – estébáckém prostředí a měl potřebné kontakty,“ řekl v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz Hučín, který kandiduje ve sněmovních volbách za KAN v Pardubickém kraji.

Kritizuje i praktiky Miloše Zemana ve funkci premiéra, zneužíval podle něj tajné služby mnohem víc, než by kdy mohla Jana Nagyová. Kdyby se měřilo stejným metrem, nemohl by podle někdejšího disidenta Miloš Zeman už dávno chodit na svobodě.

Byl Andrej Babiš podle vás spolupracovníkem StB, nebo ne?

Jednoznačně byl. Po všech liniích, i po vnitřním nepříteli.

Jak to můžete tvrdit s takovou jistotou?

Já jsem byl dlouho u Bezpečnostní a informační služby a měl jsem přístup k ledasčemu. A mám také jednu zkušenost, na kterou si často vzpomenu. Když jsem byl zatčen, strávil jsem téměř devět měsíců na jedné pankrácké cele s tehdejším prezidentem fotbalového svazu Františkem Chvalovským. Mimo jiné mě varoval, jak jednou velice nebezpečný bude ten Babiš.

Já jsem to moc vážně nebral, říkal jsem si: Nějaký Babiš z nějaké Setuzy, ale později jsem náhodou, v souvislosti s jinou věcí, měl možnost do jeho svazku nahlédnout kvůli jedné okolnosti, která mne zajímala a která se týkala Sovenska, když se rozdělila federace. Do České republiky tehdy přešli pracovníci slovenské informační služby, mezi nimi i někteří gauneři ze Slovenska, třeba Stanislav Vrána, který dnes vede ekonomiku BIS a který se také velice zasazoval za moje zatčení a všechna svinstva, která byla proti mně podniknuta.

A musím říci, že z materiálů Babiše, které byly většinou na mikrofiších, byl podnikatel jednoznačně vědomým spolupracovníkem Státní bezpečnosti, a že tu činnost prováděl ve více oblastech. I když říká, že se to týkalo jen oblasti vnějšího nepřítele a ekonomiky, to je taková obligátní obrana těchto lidí, ve skutečnosti spolupracoval i v oblasti vnitřního nepřítele. Teď tvrdí, že vlastně ani nevěděl, že byla StB, že jeho spolupráce se týkala jen ekonomiky, chemie a hnojiv. To je jejich oblíbená taktika, která na lidi zabírá, protože od totality už uplynulo pětadvacet let, mladí ani nevědí, o čem to je, staří jsou zase nespokojeni s dnešním stavem. A Babiš jim nabízí určitou možnost, získává podniky, nějakým způsobem se snaží je oživovat, lidi na to slyší a morálka jde stranou.

Jak věděl František Chvalovský, že Babiš je nebezpečný?


Pohyboval se před 17. listopadem 1989 stejně jako Babiš v podniku zahraničního obchodu a měl velký záběr. Podnikal potom v masokombinátech, Babiš byl vlastně jeho konkurence. Měl možnosti si také něco ověřit, měl informace i z mokré čtvrti, a opravdu mě před ním varoval. Říkal, že jednou bude v politice a že se budu ještě divit, co ten Babiš udělá. Téměr každý den si teď vzpomenu, jakou měl Franta Chvalovský pravdu, a to už je let. Byli jsme na jedné cele v letech 2001 a 2002.

Říkal jste, že důkazy o Babišově spolupráci jste viděl většinou na mikrofiších. Ale soudy mikrofiše často jako důkazní materiál neuznávají, řada lidí se díky tomu u soudů obhájila, že s StB nespolupracovala. Nebude to tak i v tomto případě, že z toho Babiš nakonec vyjde čistý?


To nebezpečí tady je, protože tyhle citlivé materiály si zřejmě převzali Sověti ještě před 17. listopadem, když už věděli, že tady k něčemu dojde. Těžko říci, jak se na to soud bude dívat. Záleží na rozhodnutí soudce. Stejně konečné rozhodnutí padne až po volbách. Ale Babiš měl raději počkat, až bude očištěn, a teprve pak jít do politiky. Ale v justici je to všelijaké. Když bude rozhodovat soudce - nějaký bývalý zasloužilý soudruh, který stál na jeho straně barikády - nemůžete počítat s nějakou objektivitou.

Není nebezpečné, že Andrej Babiš a jeho politické hnutí má za sebou peníze a teď už i vlastní média?


Ano. Je nebezpečné, že lidé z těchto estébáckých struktur se dostávají tak vysoko. Protože každý, kdo byl spolupracovníkem proto, že k tomu byl těžkými životními okolnostmi nějak donucen, si řekne, jak to, že takový Babiš si může tak troufat. Morálka dostává na frak.

A jak jako disident vnímáte osobně, že lidi, kteří s totalitním režimem spolupracovali, budou zřejmě ve sněmovně rozhodovat?

Živnou půdou je nespokojenost občanů. Tito populisté potřebují ke své existenci takový neutěšený stav. Kdyby nenastal, takovou šanci by neměli. A národ chce někoho, kdo už s tím konečně něco udělá. Takoví lidé se pak dostávají k moci.

Zazlíváte pravici, že svými skandály a někdy málo citlivými kroky v sociální oblasti, které ani pořádně nevysvětlila, takovou silnou nespokojenost lidí způsobila?

Vyčítám to pravici, ale zatím je třeba situace s bývalým premiérem Petrem Nečasem pořád nejasná, i když samozřejmě nemůžu schvalovat tu věc s paní Nagyovou, ale počkejme, jak se to celé nakonec vyřeší. Protože já vím, kdo je Ivo Ištvan, vím, kdo je Radim Obst, který vyšetřoval Jiřího Čunka. To jsou lidé, kteří mají pochybnou bezpečnostní prověrku. Například Obstovu bezpečnostní prověrku jsem měl v rukách, jediná možnost, aby prošel a stal se státním zástupcem, byla mne zatknout. Kdybych já nebyl tehdy zatčen, tak tento státní zástupce by neexistoval. A tito lidé jsou pak jakoby zakonzervováni, protože oni vědí, že za normální situace by v těchto funkcích fungovat nemohli.

V pravou chvíli si je vysoce exponovaná úzká skupina vytáhne a řekne: My jsme tě dostali na to místo, teď to splať. A ten člověk to ochotně splatí. Ištvan je navíc znám svou mstivostí. Je to jasné už z jeho spisu, z jeho bezpečnostní prověrky - ale teď už hovořím hodně na hraně nebo za hranou, protože jsou to informace, s kterými jsem se seznámil v BIS, tam platí nějaká přísaha, ohrožování utajovaných zkušeností a nezákonné nakládání s osobními daty. Já jsem v tomto ohledu recidivista. Ale člověk musí v zájmu vyššího principu mravního někdy porušit zákon. Prostě státní zástupci jako Obst, Ištvan a Šromová jsou lidé, kteří by rozhodně neměli pracovat na tak exponovaných vedoucích místech a neměli by o těchto věcech rozhodovat.


Advokát Kolja Kubíček i někteří další nazvali celou kauzu Nagyová státním převratem, který provedla policie ve spolupráci se státními zástupci, o nichž jste tu mluvil. Souhlasíte s tímto názorem?

V tomhle s advokátem Kubíčkem naprosto souhlasím. My jsme předali se Zdenou Mašínovou na pohřbu Milana Paumera v divadle v Poděbradech Petru Nečasovi dopis, kde jsme ho varovali před přípravami na jeho odstavení. Byla u toho i Miroslava Němcová, Radek John a další politici. Upozornili jsme premiéra, aby se připravil, že se na něj chystá takový a takový komplot. Zdena Mašínová v dopise popsala, co o tom věděla, zčásti i ode mne. Ale já jsem v tom nechtěl být zainteresovaný, aby někdo neřekl, že vedu vlastní válku. A ono se to pak skutečně stalo.

Vy máte vlastní zkušenosti z podobných účelových komplotů, které byly namířeny proti Vám. Jak na to dnes vzpomínáte, asi to nebylo vůbec lehké přestát?

Státní zástupkyně Lenka Šromová na mne vyrobila sedm trestných činů, až se prokázalo, že to byl komplot, dokonce i krajský soudce veřejně prohlásil před víc než stovkou lidí, že kauzu Hučín si objednala vláda, tehdy byl premiérem Miloš Zeman.

Soud probíhal tajně čtyři roky, až veřejnost a známí lidé jako herci Ondřej Vetchý a Oldřich Kaiser, senátor Jaromír Štětina se venku vzbouřili, vstoupili do toho i poslanci, kteří měli bezpečnostní prověrku a mohli k soudu jít. Nakonec soud udělali veřejný. Například předseda sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas, který byl nejdřív ovlivněn BIS natolik, že v televizi řekl, že jsem terorista, se mi pak několikrát omluvil. A když si na internetu pustíte Pravděpodobný příběh Vladimíra Hučína, tak ho tam uslyšíte a uvidíte, co všechno se dělo. Vyjadřují se v něm i poslanci, kteří u soudu byli a zjistili, o co ve skutečnosti jde.

Ale nepovažujete za vážné obvinění, že bývalá ředitelka premiérova kabinetu možná zneužívala tajné služby?


Mělo by se měřit všem stejně. Jestli padla vláda kvůli tomu, že Jana Nagyová nechala sledovat premiérovu ženu, tak takový Miloš Zeman už by musel být dávno ve výkonu trestu. Co ten nařizoval v době svého premiérování tajné službě, a co ta prováděla jenom v případu Markéta Regecová (pozn. red.: Kadeřnice z Hranic, která, i když byla pod obrovským tlakem, odmítla prodat pozemky pod cenou kvůli výstavbě továrny firmy Philips a nakonec vyhrála) a dalších! Kdyby se to posuzovalo stejně, takový člověk by se vůbec nemohl pohybovat na svobodě.

Byly to zločinné praktiky, které nařizoval Miloš Zeman a které ochotně vykonával současný ředitel BIS generál Lang. Oni vyprodukovali tyhle Ištvany, Obsty a podobně. Je to hrstka státních zástupců, kteří dělají tuto práci, protože vrací vděk za to, že mohou být na exponovaných místech. Mají nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky, který jim podepsal tehdejší šéf NBÚ Kadlec, který vynášel informace pro ČSSD. Tento gang tímto způsobem pracuje, má tajnou informační službu, má státní zástupce, a tím i velkou moc.

Čeho se obáváte, pokud se lidé jako Andrej Babiš dostanou za týden k moci?

To víte, že z toho mám obavy. Čtyřikrát jsem už zažil kriminál, čím jsem starší, tím mě tento druh „sportu“ přestává bavit. Ale bohužel v tomto státě je teď taková situace, že zlo bohužel vítězí.

Zdroje: