Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Estébák Babiš, Leninovy spisy. Analytik pozoroval Kalouska a odhadl budoucnost TOP 09

Estébák Babiš, Leninovy spisy. Analytik pozoroval Kalouska a odhadl budoucnost TOP 09
Miroslav Kalousek (vlevo) a Karel Schwarzenberg | zdroj: Isifa.com

Trochu jako zaseknutá gramofonová deska působí ve svých posledních veřejných vystoupeních první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Politický komentátor Karel Hvížďala míní, že už jede na setrvačník, takže TOP 09 by od marginalizace zachránilo jen to, kdyby Starostové přišli s novými tvářemi, rétorikou, slovníkem a idejemi. Ti na to ale zatím nevypadají.

Jako představení, které je divák nucen shlédnout už poněkolikáté a nic ho tedy na něm nemůže překvapit, působilo pondělní vysílání Hyde Parku na ČT24, v němž svou existenci připomněl první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Téměř hodinu času ve veřejnoprávním médiu využil především k tomu, aby divákům přiblížil svůj pohled na předsedu hnutí ANO Andreje Babiše.

Rázně se ohradil proti konceptům, s nimiž faktický vítěz voleb do politiky přichází. „Ze strany hnutí ANO jsem slyšel, že stát by měl fungovat jako firma, což nepokládám za ideu. To jsem kdysi četl v Leninových spiscích, kde líčil dělníkům, že stát bude jedna velká továrna, která bude vědecky pracovat,“ reagoval exministr financí na často citované vyjádření Andreje Babiše ke konceptu řízení státu.

Kdo je komunističtější a ani StB už nezabírá

Jinak si Miroslav Kalousek nenechal ujít příležitost zopakovat svá tvrzení, na nichž by měla být postavena politická přítomnost i blízká budoucnost TOP 09, alespoň soudě podle toho, že je zmiňuje při každé příležitosti. Tím prvním je vyjádření na adresu sociální demokracie, s níž by prý TOP 09 nemohla jít do koalice, protože momentálně „ČSSD soutěží s KSČM, kdo je komunističtější“.

Znovu také uvedl, že si přeje, aby předseda hnutí ANO Andrej Babiš zasedl ve vládě. „Musím respektovat, že tady je milion voličů, kterým bývalý estébák nevadí a dali mu důvěru,“ rýpl si do úspěšnějšího konkurenta. A ne poprvé konfrontoval Andreje Babiše s morální čistotou předsedy TOP 09. „Spolupráce pana Schwarzenberga s panem Babišem by byla výsměchem 17. listopadu. Sedmnáctého listopadu se nikdo nedomníval, že jednou bude ležet na stole otázka, zda budeme v Poslanecké sněmovně jednat s bývalým estébákem,“ prohlásil Miroslav Kalousek.

Když pořád melete něco dokola, po lidech to steče

„Obávám se, že ta Kalouskova rétorika je příliš zastaralá. Je to pořád strašení nějakými pozůstatky komunismu, estébáctvím a to už těžko může mít nějaký úspěch. Když pořád melete něco dokola, tak to po lidech steče. Chybí mi tam nějaká originalita, která by mohla někoho zaujmout,“ říká pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Nicméně první místopředseda TOP 09 flintu do žita nehází a i z mimovládních pozic chce rivalům ukázat, jak se má politika dělat. „Náš předseda říká, že kvalita demokracie se pozná podle kvality opozice. V posledních letech tady opozice ve skutečném smyslu neexistovala, opoziční smlouva to slovo zdeformovala, a pak nastala doba nulové tolerance, totální destruktivní negace všeho,“ zkritizoval činnost předchozí opozice Miroslav Kalousek.

TOP 09 už bude brzy ráda za překonání pěti procent

Ani tímto nápadem však zakladatel TOP 09 nikoho příliš neokouzlí. „Když byl ve vládě, tak byla samozřejmě nejdůležitější vláda. Teď když je TOP 09 v opozici, tak bude tvrdit, že nejdůležitější je kvalita opozice. To je jenom taková rétorická figura. Když změníte polohu, jste na jiném šachovém poli, hrajete jiný typ hry. Takže ani to nepovažuji za příliš originální nápad. Je to klasická figura,“ hodnotí nafouknutá slova o důležitosti opozice Karel Hvížďala.

Z toho, co v poslední době od představitelů TOP 09 slýchá, usuzuje, že žádné světlé zítřky toto politické uskupení už nečekají. „Zvlášť po odchodu knížete se budou dále marginalizovat a budou rádi, když na tom budou podobně jako ODS v těch nedávných volbách, tedy někde těsně nad pěti procenty. Způsob Kalouskovy hry se už vyčerpal, což je možné odečíst z těchto jeho tahů. A už bych od něj nic nečekal. Nezapomeňte, že člověk – říkají lékaři – je každých deset let jiný,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz politický komentátor Karel Hvížďala.

Gazdíci by se museli vzchopit a přijít s novými tvářemi i idejemi

Jednu šanci pro oživení TOP 09 však vidí. „To by ale v té straně museli přijít ke slovu Gazdíkové a ta část ze Starostů by se musela nějak vzchopit a vyprodukovat ze svého středu nové tváře, novou rétoriku, nový slovník, nové ideje. Na to ti Starostové zatím nevypadají. No a kníže je unavený, chce odejít a Kalousek už jede na setrvačník,“ popsal Karel Hvížďala situaci v TOP 09, která své hvězdné časy zažila hned rok po založení ve volbách v roce 2010.

Zdroje: