Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Dobeš nejde na klub TOP 09. Letní divadlo s Bátorou prý skončilo

Dobeš nejde na klub TOP 09. Letní divadlo s Bátorou prý skončilo
zdroj: tisková zpráva

VÍME PRVNÍ Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných dnes nepůjde na poslanecký klub TOP 09 vysvětlovat kauzu Bátora, neboť věc považuje za ukončenou. Potvrdil to ParlamentnímListům.cz.

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík sice dnes ráno uvedl, že ministr školství dorazí na klubu TOP 09 a Starostů, avšak návštěvy ministra z Věcí veřejných se nedočká.

„Na jednání poslaneckého klubu naší strany dnes přijde ministr Dobeš. Musí vysvětlit, proč nebrání pronikání extremismu na ministerstvu školství a v čem je osoba Ladislava Bátora pro něj tak výjimečná," sdělil médiím Gazdík, který také zdůraznil, že současné řešení považuje za částečné řešení a Bátora by měl z minsterstva podle něj odejít úplně.

Dobeš nedorazí. Věc je skončena

Jak již ale včera informovaly ParlamentníListy.cz Dobeš na klub TOP 09 nedorazí, neboť celou věc považuje za ukončenou a vyřešenou. „S panem ministrem Schwarzenbergem jsme se domluvili, že dohoda je definitivní tečkou za tím celým letním divadlem. Tím považuji celou věc za skončenou a není důvod, proč bych na klub TOP 09 šel. To jsem sdělil i panu vicepremiérovi Schwarzenbergovi. Nejedná se o žádné částečné řešení. Dohoda s panem ministrem platí. Velice také oceňuji také roli pana premiéra Petra Nečase, který celý spor moderoval," řekl ParlamentnímListům.cz Josef Dobeš.

Původně měl ministr školství na klub TOP 09 dorazit ve 12 hodin po skončení zasedání poslaneckého klubu Věcí veřejných, který se schází v 10.30.

Gazdík pořád požaduje Bátorův odchod

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a poslanec Stanislav Polčák pro ParlamentníListy.cz uvedli, že dohodou mezi ministrem a vicepremiérem se vyřešila pouze otázka docházení ministrů TOP 09 na vládu, kteří nyní ukončí svou "pasivní rezistenci" a na vládu chodit budou. Avšak na úplný odchod Bátory z MŠMT budou tlačit nadále.

Jak informovaly ParlamentníListy.cz ministr školství Dobeš se s vicepremiérem Karlem Schwarzenbergem dohodl, že Bátora již nebude vykonávat funkci pověřeného šéfa personálního oddělení. Podle dohody ale zůstane na ministerstvu a bude jmenován vicekancléřem ministra, tedy zástupcem vrchního ředitele kabinetu ministra.

Ministrův vicekancléř

Bátora bude mít na starosti akvizice, výběrová řízení, správu nemovitostí, IT a správu majetku. Podle informací ParlamentníchListů.cz od ministra Dobeše Schwarzeneberg s tím, aby byl Bátora vicekancléřem ministra, a de facto tak povýšil, souhlasil. Nechtěl jen, aby Bátora šéfoval personálnímu oddělení. Bátora teď bude vykonávat podobnou funkci, jakou na své úrovni vykonává Petr Hájek pro prezidenta republiky Václava Klause.

Podle informací redakce od pátku moderoval premiér Petr Nečas jednání mezi vicepremiérem Schwarzenbergem a ministrem Dobešem. Ministr Miroslav Kalousek byl z jednání "vyautován".

Bátora reagoval na facebooku na knížete

Koaliční rozepře kvůli Bátorovi, které trvaly přes dva týdny, úředník spustil, když na svém facebookovém profilu knížete Schwarzenberga označil za „starého prskajícího chudáčka". Bátora reagoval na to, že ho ministr před tím nepřímo nazval "osinou v zadku".

V reakci na toto vyjádření se ministři TOP 09 rozhodli bojkotovat vládní jednání, dokud ministr Dobeš Bátoru neodvolá. Funkcionáři strany Bátoru také dlouhodobě kritizovali za jeho ultrakonzervativní až nacionalistickou rétoriku.

Podle informací ParlamentníchListů.cz došlo již tuto neděli v podvečerních hodinách k tajné schůzce mezi Karlem Schwarzenbergem, Vítem Bártou a Josefem Dobešem, kde se právě řešila vládní krize kolem Ladislava Bátory.

Den poté, toto pondělí, Karel Schwarzenberg prohlásil, že spor kolem působení předsedy konzervativní iniciativy D.O.S.T. Ladislava Bátory na ministerstvu školství je zásadní téma. Proti fašizujícím tendencím je podle něho třeba včas bojovat a v české politice by měly zvítězit zásady lidských práv, nikoliv představy, které připomínají období druhé republiky. Poznamenal, že se pustil do tvrdého politického střetu, který si sám vyřídí. Jde podle něj ale o důležitou věc.

Jak to začalo

ParlamentníListy.cz jako první informovaly, že Kalousek požadoval odchod Bátory již na zasedání vlády 10. srpna, kde o něm měl mluvit jako o starém fašounovi. Pak už o něm do médií hovořil jako o rasistovi.

Na dalším jednání vlády 17. srpna opustili ministři TOP 09 její zasedání s tím, že měl Bátora urazit ministra TOP 09 Karla Schwarzenberga. Bátora na Facebooku reagoval na ministrovo prohlášení do médií, že se Bátora na ministerstvo hodí jako pazdeří k jisté části těla.

Schwarzenberg potom navíc v sobotu o Bátorovi uvedl: „Zkuste na ministerstvo školství strčit nos a uvidíte, proč jsem to řekl. Kdyby to byl účetní na ministerstvu zemědělství, tak proti tomu nic nemám. Zrovna s těmi názory na školství, to nejde. To je jako kdybych ustanovil známého pedofila ředitelem dívčí školy." Bátora se nesmí pro tisk vyjadřovat.