Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Deregulace nájmů je pro seniory noční můrou. Mohou skončit na ulici

Deregulace nájmů je pro seniory noční můrou. Mohou skončit na ulici
zdroj: tisková zpráva

Roste počet starších lidí, kteří na zaplacení nájemného nemají. Do domovů důchodců se často nedostanou, protože tam je příliš mnoho zájemců a čekací doby se protáhnou na několik let, příliš vstřícné nejsou ani domy s pečovatelskou službou.

Menších bytů, kam by se mohli senioři přestěhovat, také není dostatek. Řadě lidí proto hrozí, že skončí na ulici.

V Praze a dalších velkých městech ČR dojde k deregulaci nájemného až od prvního ledna 2013, ale důchodci jsou už teď zděšení. Někteří nemají peníze ani na to regulované nájemné a musí si přivydělávat. V neřešitelných situacích se však ocitají i osamělí rodiče s dětmi. Zprávu přinášejí dnešní Lidové noviny (LN).

Pracovali celý život a nikdy nepřestanou

„Aktuálně je ohroženo několik tisíc důchodců v Praze a stovky v Brně, ... Ohroženi jsou především ti, kteří žijí v příliš velkých bytech. Seniorů žijících osaměle ve větších bytech je (v Praze) asi sedem tisíc " říká předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes. Za pravdu mu dává Ondřej Šuhaj z centra sociálních služeb Bohuslava Bureše, které spadá pod armádu spásy ČR. Mezi bezdomovci se prý stále častěji objevují starší lidé, kteří neuplatili nemalé nájemné.

Celý článek na ParlamentniListy.cz