Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Čunek: Pokud je kauza zinscenovaná, jedou v tom i zaplacení novináři

Čunek: Pokud je kauza zinscenovaná, jedou v tom i zaplacení novináři
zdroj: Mediafax

Šance politika na návrat do vysoké funkce, pokud ji musel pro nějaké podezření opustit, je pramalá. A to platí i v případě, že ho verdikt soudu uzná za nevinného.

Ministr pro životní prostředí a zároveň i místopředseda ODS Pavel Drobil se těšil přízni prezidenta Václava Klause i premiéra Petra Nečase, a i proto měl nakročeno k hvězdné politické kariéře. Kauza údajné korupce na Státním fondu životního prostředí zřejmě nadobro zhatila jeho sny o pozici předsedy vlády, i když ten stávající se i po jeho rezignaci vyjádřil, že Drobil má stále jeho důvěru a až se očistí, bude se moci do ministerského křesla zase vrátit.

U nás se traduje, že pro vyspělé demokracie je obvyklé, že v případě nějakého podezření politik funkci opouští a pokud se dokáže očistit, vrací se zpět. „Mně byla vždy blízká politická kultura Francie a Velké Británie. V těchto zemích není v takové situaci jiná varianta než odstoupit," uvedl pro ParlamentníListy.cz po vypuknutí aféry Drobil uznávaný psychiatr Jan Cimický.

Kubera na příkladu Čunka ukazuje ošidnost volání po odstoupení

„K těm řečem, že až se někdo očistí, tak se může vrátit zpět, mě napadá jediný příklad. Podívejte, jak skončil bývalý ministr Čunek. Nikdo mu nikdy nic nedokázal. Všichni včetně pana Schwarzenberga říkali, že se pak může vrátit. A vrátil se? Ne, vrátil se do Vsetína," poukazuje pro ParlamentníListy.cz senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera na to, jak ošidná jsou zdánlivě nejčistší doporučení.

Celý článek na parlamentnilisty.cz