Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Články autora

Kristián Chalupa

Magazín

Občané jako rukojmí krvavého režimu

Kristián Chalupa 26. 6. 2017
V neděli 25. červa uplynulo přesně 67 let od okamžiku, kdy vojenské jednotky komunistické Korejské lidově demokratické republiky s požehnáním Josifa Stalina a čínského vůdce Mao Ce-tunga zahájily masivní útok přes 38. rovnoběžku, dosavadní hranici s Jižní Koreou. Začala krvavá korejská válka. Byl to první horký konflikt studené války. 
Magazín

Babiš není žádný Berlusconi, český mediální trh je ale pokřivený, říká Fiala

Kristián Chalupa 14. 6. 2017
O mediálním vlivu Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO a jednoho z nejbohatších lidí na území bývalého Československa, se v poslední době diskutuje snad dokonce víc, než v době, kdy kupoval mediální dům MAFRA. Svou troškou do mlýna přispěla také čtveřice šéfredaktorů, která se v pondělí sešla v brněnském klubu Semilasso. Jejich debatu moderoval předseda ODS Petr Fiala. Podle něj je český mediální trh pokřivený, ale přirovnávat Babiše k Berlusconimu je nesmysl. 
Magazín

Přátelil se s Masarykem, přesto jej Čechoslováci nechali odvléct do gulagu

Kristián Chalupa 30. 5. 2017
K prvním obětem nastupujícího komunismu v naší zemi patřili již na samém konci druhé světové války protibolševičtí emigranti ruské a ukrajinské národnosti, kteří svůj nový domov nalezli v předválečném Československu. Patřil mezi ně i generál Sergej Nikolajevič Vojcechovský. Jeho tragický osud připomíná pamětní deska, umístěná v květnu letošního roku na budově školy v Konviktské ulici v Praze.
Magazín

Generál Jaruzelski byl hlavně hrdina a vlastenec, říká polský historik

Kristián Chalupa 12. 5. 2017
Generál Wojciech Jaruzelski zůstává kontroverzní postavou novodobých polských dějin. Podle jedněch to byl zrádce a kolaborant se sovětskou vládou, podle jiných naopak zachránil Polsko před sovětskou vojenskou intervencí. Podle historika Marka Stawského byl ale Jaruzelski především hrdina a polský vlastenec, který za války prožil těžké trauma a v 80. letech na sebe vzal těžké politické břemeno.
Komentáře

Komentář: Zeman kdysi býval vtipný aneb S budoucím prezidentem nad skleničkou vína

Kristián Chalupa 11. 5. 2017
Současný prezident Miloš Zeman prý býval vtipný, zábavný, komunikativní. Z vlastní zkušenosti vím, že na tom něco je.
Komentáře

Komentář: Má setkání s Karlem Krylem, básníkem malého vzrůstu, ale velkých myšlenek

Kristián Chalupa 24. 4. 2017
Karel Kryl by se letos v dubnu dožil třiasedmdesáti let. Třiadvacet let od smrti básníka, písničkáře a břitkého glosátora Karla Kryla si široká česká a také slovenská veřejnost připomněla počátkem března. Na svá setkání s ním vzpomíná novinář a spisovatel Kristián Chalupa. 
Komentáře

Komentář: Němci mají komplex z Hitlera, ale i Češi mají mindrák, říká 'nadšený Evropan' Posselt

Kristián Chalupa 12. 4. 2017
K pravidelným hostům konference Dialog uprostřed Evropy, jejíž 26. ročník se uskutečnil ve dnech 7. až 9. dubna v Brně, patří také Bernd Posselt. Díky své robustní postavě nepřehlédnutelný prezident Panevropské unie v Německu (Paneuropa-Union Deutschland) a mluvčí Sudetoněmeckého Landsmannschaftu oslavil v loňském roce šedesáté narozeniny. Jak jsem během našeho setkání zjistil, je to člověk komunikativní, s velkým přehledem a rovněž příjemného vystupování.
Magazín

Smekám klobouk před každým vzdělaným Romem, říká ředitelka Muzea romské kultury

Kristián Chalupa 6. 4. 2017
V brněnské čtvrti, které místní říkají Bronx, se nachází výjimečné muzeum mapující kulturu Romů. Unikátní není jen svými sbírkami a už vůbec svou existencí, zajímavé je také to, kdo ho navštěvuje. Romové o něj totiž nijak velký zájem nejeví.