Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Čínská CEFC podala u České národní banky novou žádost o navýšení podílu v J&T

Čínská CEFC podala u České národní banky novou žádost o navýšení podílu v J&T
Ilustrační snímek | zdroj: ThinkStock

Česká národní banka vloni v listopadu zamítla navýšení podílu čínské CEFC v česko-slovenské investiční skupině J&T Finance Group. CEFC poté vydala prohlášení, že k 31. 12. 2017 "doložila všechny relevantní skutečnosti nutné pro získání souhlasu ČNB". Místo rozkladu a odvolání však nakonec podala novou žádost, píše Robert Břešťan na webu Hlídací pes. 

To, že CEFC svůj rozklad k zamítavému stanovisku stáhla a podala zcela novou žádost, redakci pod podmínkou anonymity potvrdily důvěryhodné zdroje z ČNB. I když se může zdát, že jde jen o technický detail, není tomu tak.

Souhlasil i Barbados 

Nově podaná žádost o souhlas dává smysl v případě, že CEFC dokládá jiný původ peněz určených na navýšení podílu J&T Finance Group. Právě nejasný původ finančních zdrojů byl důvodem, proč ČNB vloni v listopadu původní žádost CEFC zamítla.

Podle textu rozhodnutí ČNB citovaného serverem Echo24 bylo důvodem původního nesouhlasného stanoviska "nedostatečné prokázání původu a nezávadnosti podstatné části finanční zdrojů žadatelů (cca 728 milionů EUR, když celková hodnota investice do J&T Finance Group činí 980,6 mil. EUR) a s tím souvisejících důvodných obav."

Česká národní banka aktuální stav žádosti CEFC o souhlas s navýšením podílu v J&T až na 50 % oficiálně komentovat nechce. "Takové informace nezveřejňujeme," konstatuje mluvčí ČNB Marek Zeman.

Sama CEFC na dotaz HlídacíPes.org nový vývoj nepotvrdila ani nevyvrátila. Tuzemské zastoupení CEFC s redakcí dlouhodobě odmítá komunikovat poté, co HlídacíPes.org upozornil na nesrovnalosti v životopise spolumajitele CEFC a poradce prezidenta Miloše Zemana Jie Ťien-minga.

ČRo Radiožurnál, který informaci o aktuálním vývoj zveřejnil jako první, však citoval SMS šéfa evropského zastoupení CEFC Jaroslava Tvrdíka, která stav žádosti potvrzuje: "Akceptovali jsme 100 procent doporučení jednotlivých útvarů ČNB a věříme, že nyní již nic nebrání schválení naší již podané žádosti."

Zájem o Novu 

CEFC o získání polovičního podílu v J&T Finance Group, a tedy i v bance, kterou skupina provozuje, usiluje dlouhodobě. To však musí posvětit všichni regulátoři na trzích, kde banka J&T působí: na Slovensku, na Barbadosu, v Chorvatsku, v Rusku a také v České republice.

"CEFC China do současné doby získala souhlas s nabytím 50 % společnosti J&T Finance Group od Evropské centrální banky, Národní banky Slovenska, Chorvatské národní banky, Centrální banky Ruské federace a Centrální banky Barbadosu," shrnul počátkem ledna v tiskovém prohlášení mluvčí CEFC Pavel Bednář.

Poslední a rozhodující slovo má tak nyní ve svých rukou právě Česká národní banka.

CEFC v J&T Finance Group nadále drží 9,9 %. Kromě toho CEFC v Česku koupila například 60 procent ve fotbalové Slavii, majoritu ve výrobci nápojů Lobkowicz Group, podíl v letecké společnosti Travel Service, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media, nyní má společně s investiční skupinou Penta zájem o koupi televize Nova.

Robert Břešťan pro Ústav nezávislé žurnalistiky 

Zdroje: