Dnes je pondělí 16. září 2024., Svátek má Ludmila
Počasí dnes 11°C Zataženo

Čína se zamilovala do elektromobilů, tvoří polovinu prodaných vozů

Čína se zamilovala do elektromobilů, tvoří polovinu prodaných vozů
zdroj: Profimedia

řes polovinu aut, která se v červenci prodala v Číně, tvořily poprvé elektromobily a plug-in hybridy.

Rekordní údaj kontrastuje s údaji ze západních zemí a ilustruje, jak moc je Čína v přijímání elektromobilů napřed, uvedla dnes agentura Reuters. Celkem se ale na největším světovém trhu s automobily v červenci prodalo meziročně o 3,1 procenta vozů méně, uvedl Čínský svaz osobních automobilů (CPCA).

Prodej automobilů na alternativní pohon, v Číně označovaných zkratkou NEV (New Energy Vehicles), se minulý měsíc zvýšil proti stejnému období předchozího roku o 37 procent. Tvořil rekordních 50,7 procenta všech prodaných vozů.

Tempo růstu počtu prodaných aut označovaných NEV zrychlilo z červnového nárůstu o 28,6 procenta. Prodej čistě elektrických vozidel se v červenci zvýšil o 14,3 procenta, v červnu nárůst činil 9,9 procenta.

Celkový prodej automobilů na domácím trhu se ale snížil čtvrtý měsíc po sobě. Spotřebitelé v Číně méně utrácejí kvůli obavám z vleklé krize na trhu s nemovitostmi.

Nepříznivá situace na automobilovém trhu přiměla čínskou státní plánovací agenturu, aby koncem července oznámila, že zdvojnásobí dotace na nákup vozidel až na 20.000 jüanů (přes 64.000 Kč) na jeden vůz. Opatření platí i zpětně od dubna, kdy se zaváděly původní dotace.

V Evropské unii se počet registrací bateriových elektromobilů podle Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) v červnu snížil o jedno procento. Jejich podíl na trhu klesl na 14,4 procenta. Data za červenec zatím nebyla zveřejněna. Čínské automobilové značky měly přitom v červnu na trhu s elektromobily v Evropě rekordní podíl 11 procent a zaznamenaly i rekordní počet registrací.

Zdroje: