Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Chudší země dostaly díky programu COVAX už přes miliardu očkovacích dávek

Chudší země dostaly díky programu COVAX už přes miliardu očkovacích dávek
COVAX dosud zajistil dodávky vakcín do 144 zemí. Program získal na darech více než deset miliard dolarů (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Díky mezinárodnímu programu COVAX už byla chudším zemím dodána miliarda dávek proticovidových vakcín.

Oznámila to podle agentury DPA očkovací aliance Gavi, která zajišťuje provádění programu. Distribuce je však stále nerovná.

Program COVAX, který zastřešuje Světová zdravotnická organizace (WHO), distribuuje vakcíny do chudších zemí hlavně v Africe, Latinské Americe či Asii.

Aliance Gavi zahrnuje vlády, firmy, nadace a organizace OSN. Miliardtá dávka byla podle Gavi součástí dodávky, která dnes dorazila do africké Rwandy.

COVAX dosud zajistil dodávky vakcín do 144 zemí. Program získal na darech více než deset miliard dolarů (více než 200 miliard korun).

Šéf Gavi Seth Berkley upozornil, že distribuce vakcín je ještě velmi nerovnoměrná. Jedenačtyřicet procent obyvatel světa podle něj ještě nedostalo ani jednu dávku vakcíny proti covidu-19. „Své úsilí zdvojnásobíme, abychom nerovnováhu ukončili,“ řekl Berkley v Ženevě.

Cíl programu naočkovat ve všech zemích světa alespoň 40 procent obyvatel do konce roku 2021 se v desítkách zemí nepodařilo dosáhnout.

Dalším cílem je přitom naočkovat 70 procent populace ve všech zemích do poloviny tohoto roku. V mnoha zemích Afriky dosud nebylo naočkováno ani deset procent jejich obyvatel.

Zdroje: