Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Čeští politici radí Obamovi, jak vládnout

Čeští politici radí Obamovi, jak vládnout
zdroj: tisková zpráva

Americký prezident Barack Obama vstupuje do druhého roku vládnutí. ParlamentníListy.cz se zeptaly předních českých politiků, co by Obamovi do dalšího roku poradili. Nutno předeslat, že se všichni oslovení sice rady nejmocnějšímu muži světa zdráhali udělit, přesto ale nakonec do Bílého domu svá moudra vyslali.

Je především načase začít tvrdě jednat, vzkazuje Obamovi, kterému po roce prudce klesla popularita na domácí scéně ze 70 na padesát procent, předseda TOP 09 a jeden z nejoblíbenějších českých politiků Karel Schwarzenberg. "Je jasné, že ohromné očekávání a naděje s ním před rokem spojené byly mimo veškerou realitu. Dnešní zklamání bylo předvídatelné," míní senátor. "V této situaci nemá už smysl myslet na popularitu a příští prezidentské volby, nýbrž jak v zahraniční politice, tak v hospodářské zavést nutná tvrdá opatření," domnívá se Schwarzenberg.

Lídr ČSSD Jiří Paroubek se domnívá, že by se Obama neměl nechat především udolat dočasnou ztrátou popularity. "Doporučil bych udělat vše proto, aby si udržel elán, iniciativu a podporu veřejnosti," radí Lidový dům.

Baracku, stojí to na ekonomice

Česká politická reprezentace se shoduje na tom, že Obama musí zapracovat předně na stavu americké ekonomiky. Právě na ní totiž bude záležet, zda si prezident udrží i po listopadových volbách bezpečnou většinu ve Sněmovně reprezentantů. Obamovi se přitom sice podařilo nastartovat americkou ekonomiku, nebyl ale zatím schopen reagovat na desetiprocentní nezaměstnanost, která Američany již několik měsíců trápí.

Varování od voličů prezident už dostal. K prvnímu výročí jeho uvedení do nejvyššího úřadu mu udělili políček obyvatelé tradičně demokratického Massachusetts, když zvolili na post senátora republikána Scotta Browna. Tím Obama ztratil v Senátu potřebnou většinu 60 hlasů. Ještě více se tak Obamovi zkomplikuje prosazování reformy zdravotnického systému, kterou prezident považuje za jeden ze základních pilířů své politiky.

Česká levice a pravice se rozchází v radách, jak na americkou ekonomiku jít. Pravice je především proti regulaci, levice vyzývá Obamu, aby zavádění regulačních opatření nevzdával.

"Je těžké radit americkému prezidentovi. Doporučil bych snad více uvážlivosti a umírněnosti v zavádění regulačních opatření v ekonomice a na finančních trzích," řekl exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Naopak sociálnědemokratický poslanec Jeroným Tejc apeluje na Obamu, aby se v provádění zdravotnické reformy nenechal udolat komplikacemi. "Pokud bych mu mohl něco doporučit, pak vydržet při snaze reformovat zdravotnický systém a přiblížit jej evropským modelům," uvedl Tejc.

Poslanec Jan Vidím (ODS) by s nadsázkou doporučil Obamovi také vytrvat přesně v tom, co dělá. Zamete tím totiž v příštích prezidentských volbách cestičku k nejvyššímu křeslu republikánům. "Doufám a věřím, že Barack Hussein Obama nezmění ani styl, ani obsah své funkce. Pak bych si totiž byl naprosto jistý, že v následujících prezidentských volbách zvítězí kandidát republikánů," sdělil Vidím.

Na mezinárodní scéně to chce přiostřit, Baracku

"Co se týče zahraniční politiky, měl by prezident Obama zvážit, zda slušnost a vstřícnost neberou někteří představitelé zemí, jako je například Rusko, za slabost," míní Kalousek.

Europoslanec Jiří Havel (ČSSD) se domnívá, že Obama by měl vsadit na moment pozitivních očekávání. "V oblasti zahraniční politiky doporučení vynikajícím způsobem zformuloval Zbigniew Brzezinski. Je třeba využít momentu pozitivních očekávání a pokusit se učinit zásadní pokrok ve třech klíčových oblastech, které spolu souvisejí, tedy Blízký Východ, Írán a Afghánistán, Pákistán," míní Havel.

Stínový ministr zahraničních věcí za ČSSD Lubomír Zaorálek zase nabádá Obamu, aby se více zaměřil na spolupráci v euroatlantickém prostoru a efektivnější kooperaci USA a Evropské unie. "Potřebujeme novou podobu transatlantických vztahů, abychom dokázali lépe kooperovat ve věcech společného zájmu," uvedl Zaorálek.

Obama si v následujícím roce bude muset poradit se stále trvající hrozbou teroristických útoků na USA a ne zcela spolehlivými tajnými službami. Otázkou je také, jak se posune rozpouštění věznice Guantánamo.  Prokázat by měl Obama posun i v Afghánistánu a Iráku. Severoatlantická aliance zase očekává přínos USA k nové strategické koncepci a obtížné bude rovněž udržet vztahy s Ruskem, které vůči protiraketové obraně NATO slibuje odvetu.

Ameriko, nezapomínej na klima

Klimatická konference v Kodani na konci minulého roku skončila fiaskem. Obama snížení emisí skleníkových plynů a zavedení systému obchodování s emisními povolenkami na úrovni celých Spojených státech prosazuje, zatím se mu ale nepodařilo návrhy protlačit v Kongresu. I v tomto ohledu mu massachusettský senátor může dosti zavařit. Na další celosvětové konferenci v Mexiku by přitom měl Obama předložit již schválenou koncepci.

"Přeji si, aby prosadil schválení Cap-and-Trade zákona o emisním obchodování Senátem, protože to je nezbytný předpoklad úspěšné dohody o klimatu tento rok. Věřím, že plán obnovy hospodářství Spojených států bude dále prosazovat obnovitelné zdroje a úspory a investice do výzkumu," sdělil bývalý šéf Strany zelených Martin Bursík.

Komu není rady...

"Svá doporučení jsem mu zaslal již vloni a neřídil se jimi, nyní mu už žádná dávat nebudu," uzavřel lakonicky exministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra (ODS) a připomněl dopis, který americkému prezidentovi spolu s dalšími politiky střední a východní Evropy zaslal.

Odborníci se shodují, že americkému prezidentovi se za rok ve funkci zatím podařilo vylepšit v podstatě jen obraz USA ve světě, která ztratila nálepku Bushova válčícího tanku. Ostatně Obama za svá gesta a přísliby dokázal již získat Nobelovu cenu míru. Následující rok ukáže, zda ho norská komise nepřecenila.

Příští týden bude muset Obama složit také bilanční účty americkým občanům. Ti mu je pak přepočítají v listopadových volbách.

www.parlamentnilisty.cz