Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Liška Filipovi: Na 13. důchody si chcete půjčit od mých dětí

Liška Filipovi: Na 13. důchody si chcete půjčit od mých dětí
zdroj: tisková zpráva

Výše a valorizace důchodů či podíl viny na krachu penzijního systému. Jedno z témat, na kterém se lídr Strany zelených a šéf komunistů asi nikdy neshodnou.

Na tom, že důchodový systém České republiky se potýká s problémy, se sice v nedělní Partii TV Prima šéf Strany zelených Ondřej Liška i lídr komunistů Vojtěch Filip shodli; na to, kdo za současnou situaci může, mají však už jiný názor. Oba tvrdí, že ji způsobil ten druhý.

Liška i Filip: Za krach důchodového systému nemůžeme

"Peníze, které chce ČSSD a KSČM rozdat, teď nikde nejsou, chcete si je půjčit od mých dvou dětí a od celé další generace, " uvedl v Partii k problémům s penzemi Liška. Pokud se současný systém nevyřeší, důchodci v budoucnu nebudou moci čerpat takové výhody jako ti současní. "Potom už nepůjde jen o třinácté důchody, " dodal.

Filip Liškovi oponoval a za současný stav důchodového systému obvinil mimo jiné právě Stranu zelených. "Vy jste s ODS způsobili katastrofální stav důchodového systému, " uvedl na adresu Lišky s tím, že spolu s občanskými demokraty jeho strana může za více než desetimilardovou ztrátu v oblasti penzí.

V otázce výše mateřské se oba politici shodli, domnívají se, že by se měla vrátit na sumu z loňského roku. "Snížení mateřské je tvrdý a nedomyšlený bod Janotova balíčku, " uvedl Liška. Ten si s Filipem notoval i ohledně kritiky boje s korupcí, který oba považují za prioritní cíl.

Liška: neangažujeme žádné normalizační hvězdičky

K současné politické kultuře se Liška vyjádřil velmi kriticky a vyzdvihl Stranu zelených coby uskupení, které se odmítá přidat ke "kartelu peněz a moci". Zkritizoval také kandidátky svých konkurentů,  na nichž se angažují "normalizační hvězdičky."

www.parlamentnilisty.cz