Dnes je neděle 8. září 2024., Svátek má Mariana
Počasí dnes 15°C Polojasno

Česká republika dostala od EU už 245 milionů za materiál dodaný na Ukrajinu

Česká republika dostala od EU už 245 milionů za materiál dodaný na Ukrajinu
Brusel v rámci dnes zahájeného jednání upustí od plánovaného rozšíření seznamu amerického zboží zatíženého cly | zdroj: Profimedia

Česká republika dosud letos obdržela kompenzaci za vojenský materiál dodaný Ukrajině z Evropského mírového nástroje ve výši téměř 245 milionů korun.

Dalších zhruba 127 milionů by měla získat do konce roku. Více než 35 milionů korun pak Česko obdrželo za výcvik ukrajinských vojáků. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo obrany.

Původním cílem EPF bylo financování misí a operací EU a příspěvek na stabilizaci partnerských zemí v sousedství Evropy, nicméně po ruské invazi na Ukrajinu začal být fond využíván i k refundacím na vojenský materiál, který členské země EU napadené zemi dodávají.

"Dodávkami vojenského vybavení Ukrajině tak neoslabujeme naši vlastní obranyschopnost, protože finanční kompenzace z EPF můžeme použít na nákup nového vojenského materiálu," uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Z Evropského mírového nástroje se dodávky materiálu a výzbroje ukrajinským ozbrojeným silám kompenzují postupně. Členské země se shodly na pravidlech, která zahrnují i silné kontrolní a monitorovací mechanismy.

První část refundací Česko obdrželo loni v několika platbách, celkově se jednalo o více než 360 milionů korun. Letos se v souhrnu očekává částka o několik milionů vyšší, dosavadní splátky dorazily v květnu a červenci. Finanční kompenzace za dodávky Ukrajině se budou podle ministerstva obrany proplácet minimálně do roku 2027.

Z peněz z EPF se financuje též asistenční mise EU pro Ukrajinu (EUMAM), do níž se Česko zapojilo. Armáda se podílí na výcviku ukrajinských vojáků. Loni bylo vycvičeno 4000 vojáků, letos je ambice podle resortu obdobná. Za výcvik obdržela Česká republika ke konci letošního května přes 35 milionů korun.

Zdroje: