Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Česko zasáhne silný a trvalý déšť, řeky se vylijí z břehů

Česko zasáhne silný a trvalý déšť, řeky se vylijí z břehů
zdroj: Mediafax

Čeští meteorologové varují, že při přechodu výrazné fronty od západu zasáhne ČR už v noci z pátku na sobotu velmi vydatný a trvalý déšť. Na jihu a západě Česka hrozí i třetí stupně povodňové aktivity - tedy ohrožení.

Strážkové úhrny však budou vysoké téměř na celém území Česka. ČHMÚ proto vydal výstrahu pro všechny kraje.

Pro Prahu, střední Čechy, Pardubický kraj a všechny moravské kraje platí od pátečního večera do sobotního rána (pro Moravu až do neděle) výstraha před velmi vydatným deštěm a povodňová bdělost. Moravu mohou před frontou zasáhnout silné bouřky se srážkovými úhrny až 60 milimetrů.

Obyvatelé Plzeňského a Jihočeského kraje se musejí obávat dokonce povodňového ohrožení. Ostatní české regiony zasáhne vydatný déšť a i zde je nebezpečí vzestupu hladin řek.

Ná jihu a jihozápadě Čech by mohlo napršet až sedmdesát litrů srážek na metr čtvereční, na ostatním území od 20-50 milimetrů. Řeky, které pramení na Šumavě, v Českém lese či Novohradských horách, dosáhnou 3. stupně povodňové aktivity, varují meteorologové.

Ti zároveň upozorňují na to, že může dojít k zatopení níže položených míst, údolních poloh, sklepů případně i některých komunikací.

Srážky, které postupují do Česka z Německa, už v pátek odpoledne zasáhly západ země. Déšť bude sílit a bude trvalý nejméně do sobotního dopoledne. Celou sobotu a neděli by pak mělo být oblačné počasí s občasným deštěm. V Česku se také ochladí. Denní maxima nevyšplhají nad dvacet stupňů, nejčastěji se budou pohybovat kolem osmnácti respektive sedmnácti stupňů.