Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 4°C Skoro zataženo

České zásobníky plynu jsou naplněny z 99 procent

České zásobníky plynu jsou naplněny z 99 procent
Zásobník plynu v Příbrami Hájích | zdroj: Václav Raufer / CNC / Profimedia

České zásobníky plynu jsou k dnešnímu dni naplněny z 99 procent, obsahují 3,34 miliardy metrů krychlových zemního plynu. Česko neplánuje pronájem dalších kapacit zásobníků v zahraničí, řekl novinářům ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Síkela doplnil, že v říjnu a prvním listopadovém týdnu se česká spotřeba plynu meziročně snížila o 28 procent. Česko z pohledu zásobování plynem zimu zvládne, řekl.

Podle ministra k úsporám pomohlo i teplé počasí, apeloval ale na to, aby v nich lidé i firmy pokračovali. Podle něj by se Česko mělo snažit za celou topnou sezonu ušetřit 15 procent spotřeby plynu, a meziročně ji tak snížit z 9,3 miliardy metrů krychlových na 8,5 miliardy.

Česko se bude podle Síkely snažit zaplnit i zbývající kapacitu v zásobnících, další zásobníky v zahraničí si ale pronajmout nechce. „V tuto chvíli o pronajmutí další kapacity neuvažujeme, protože bychom to právě i s ohledem na úspory a očekávanou průměrnou spotřebu měli zvládnout tak, že by nám i po topné sezoně v zásobnících nějaký plyn měl zůstat,“ řekl ministr.

Po úplném naplnění zásobníků hodlá ministerstvo průmyslu zajišťovat plyn pro denní spotřebu, aby zásobníky začalo využívat co nejpozději. Podle Síkely je důležité, aby v zásobnících po topné sezoně zůstal co největší objem plynu, aby bylo snazší zajistit zásoby i na příští zimu. S opětovným plněním zásobníků bude třeba začít ihned po skončení topné sezony.

Podle organizace Gas Infrastructure Europe (GIE) sdružující evropské provozovatele plynárenských infrastruktur bylo v úterý v EU průměrně zaplněno 95 procent zásobníků plynu. Zcela zaplněné zásobníky měly Belgie a Portugalsko, nejmenší zásoby o rozsahu 59 procent mělo Lotyšsko.

Síkela dnes také uvedl, že se výrazně snížila česká závislost na plynu z Ruska. Zatímco v únoru v době začátku ruské agrese vůči Ukrajině byla 98 procent, od září podle informací ministerstva průmyslu do Česka žádný ruský plyn nepřichází. Většina dodávek je z Norska, kromě nich Česko nakupuje i zkapalněný zemní plyn (LNG) zejména z USA. 

Zdroje: