Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes -2°C Občasný déšť

Češi podceňují zdravotní rizika na exotické dovolené

Češi podceňují zdravotní rizika na exotické dovolené
zdroj: Profimedia

Cestovní pojištění na exotické dovolené ve statistikách. Proč vozíme klienty z Barmy raději do nemocnice v Bangkoku?

Češi si oblíbili kratší, avšak častější dovolené. Zájem roste o všechny typy zájezdů a sílí i trend cestování za teplem v zimních měsících. Poptávka po exotických destinacích stoupla meziročně o desetinu. Češi ale stále podceňují zdravotní rizika v těchto zemích.

V loňské sezoně bylo nejpopulárnější Thajsko, kam vycestovalo přibližně 50.000 Čechů, přičemž podobný zájem se očekává i letos. Druhou příčku obsadily Kapverdské ostrovy a na třetím místě skončil indonéský ostrov Bali. Velmi žádanou destinací je dále Dominikánská republika, kam loni meziročně vyrazilo o téměř 60 procent více Čechů. Všechny tyto destinace lákají na krásné pláže i kvalitní servis. Problémem je ale nedostatečně rozvinutá zdravotní infrastruktura. V případě zdravotních potíží je nutné vždy kontaktovat asistenční službu, která zajistí prověřenou nemocnici. Jinak by se totiž mohlo stát, že se dostaneme do rukou místního „šarlatána“ a nebude nám poskytnuta kvalitní péče.

Cesty-do-exotiky-Thajsko zdroj: Profimedia

Nové destinace i oblíbená Dubaj
Barma, Panama, Tanzanie nebo Zanzibar. To jsou další destinace, které zaznamenávají nárůst českých turistů v desítkách procent. Jelikož se ale jedná o poměrně nové destinace, cestují do nich převážně jednotlivci. Výhodou těchto destinací je, že nejsou tolik turisticky dotčené jako například Thajsko. Na druhou stranu jsou v těchto destinacích zvýšená zdravotní rizika. Problémem je také nízká úroveň místní zdravotní péče. ERV Evropská pojišťovna proto například z Barmy raději převáží své klienty s vážnějšími komplikacemi do Bangkoku do prověřených klinik a nemocnic. V Panamě a dalších středoamerických zemích je zase nutné počítat s velmi vysokými cenami za ošetření v soukromých klinikách.

Podle cestovních kanceláří zaznamenal největší meziroční nárůst Omán, kam vyrazilo dvojnásobně více lidí. To potvrzuje rostoucí oblibu Perského zálivu, který je vyhledáván zejména díky Dubaji. Ta je z blízké exotiky stále nejpopulárnější. Během loňské sezony do Dubaje vycestovalo více než 70.000 Čechů. SAE sice disponují kvalitní lékařskou péčí, ale je nutné počítat s vysokými cenami za ošetření, a to jak v soukromých, tak státních klinikách. Novinkou loňského a letošního roku je pak Katar, do kterého z Prahy nově létá pravidelná linka Katarských aerolinií.

Cesty-do-exotiky-Om†n zdroj: Profimedia

Aby se dovolená zbytečně neprodražila
Ať už se vydáme kamkoli, neměli bychom zapomenout na dobré cestovní pojištění. Základem jsou kvalitní asistenční služby, které oceníme zvláště v asijských zemích, kde se často setkáváme s jazykovou bariérou. ERV Evropská má vlastní asistenční službu, která je řízena přímo z pražské centrály pojišťovny. Více než stočlenný speciálně vyškolený asistenční tým je klientům k dispozici non-stop v osmi jazycích, samozřejmě včetně češtiny. Aby pojišťovna zajistila nejvyšší možnou kvalitu asistenčních služeb, provozuje skupina ERV mezinárodní sít asistenčních Euro-Center, díky kterým poskytuje nepřetržitý servis po celém světě.

Důležité jsou i dostatečné limity léčebných výloh a nákladů na transport. Pro cesty po světě by měly být alespoň 2,5 milionu korun. Nutné je myslet i na to, že nižší částky za ošetření si v těchto destinacích musí většinou klient uhradit sám a následně mu jsou pojišťovnou proplaceny. U náročnějších zákroků ale pojišťovna řeší platební garanci.

Zdroje:
Inzerce