Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Čerstvá pravda o Zemanovi: Zasvěceně a bez poklon

Čerstvá pravda o Zemanovi: Zasvěceně a bez poklon
Miloš Zeman | zdroj: Mediafax

Vlajka Evropské unie, která zavlála na Pražském hradě, definitivně potvrdila, že v čele Česka došlo k zásadní změně. A nejde jen o rozdílný postoj nového prezidenta k Evropské unii, kdy vášnivý odpor Václava Klause vystřídal zastánce užší evropské integrace. Takový obrat se podle politologů dal očekávat. Jak hodnotí odborníci první týdny Miloše Zemana jako hlavy státu?

Politolog Jan Bureš říká, že po prvních třech týdnech ve funkci je u nového prezidenta vidět snaha ukázat, že chce být velmi aktivním hráčem na politické scéně. „Dává najevo, že určitě nebude chtít být hráčem v pozadí, když už zasahuje do takových věcí, jako jsou velvyslanci,“ upozornil ParlamentníListy.cz na Zemanovu snahu prosadit na post velvyslance na Slovensku Livii Klausovou. „Z toho je vidět, že jeho mocenská ambice je velmi silná, což je logické ve vztahu k tomu, že byl zvolen přímou volbou,“ uvedl Bureš.

Hlava státu nevyhrocuje vztahy s vládou ani parlamentem

Podle politologa Kamila Švece se za necelý měsíc zatím nový prezident nestihl moc projevit. „Dodržuje, co předeslal, navrhl ústavní soudce, podepsal euroval,“ vypočítává kroky Miloše Zemana po příchodu na Pražský hrad. Politolog Stanislav Balík je přesvědčen, že z prvního necelého měsíce ve funkci nelze nic moc odvodit, a už vůbec ne do budoucna. „V březnu 2003 jsme u Václava Klause také nemohli odvodit, jak se bude chovat před koncem svého funkčního období v roce 2013. Miloš Zeman je uměřený k ostatním aktérům politické scény, nevyhrocuje vztah s vládou, Poslaneckou sněmovnou a Senátem, snaží se o konsensuální tón. Ale zatím nebyla žádná krizová chvíle, kdy by jednal pod tlakem nebo kdy by politická scéna jednala pod tlakem,“ podotkl Balík.

V jednání hlavy státu vidí odborníci populismus

Zdroje: