Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Celovečerní dokument z prostředí FMX aneb Tomorrow will be better

Celovečerní dokument z prostředí FMX aneb Tomorrow will be better
zdroj: tisková zpráva

TRAILER. Je leden 2010 a Libor Podmol přijíždí do USA, kde si v legendárním obchodě od ještě nedávno nejlepšího freeride jezdce kupuje motorku. Začíná boj o titul mistra světa ve Freestyle motokrosu. Tento nový atraktivní sport plný nebezpečných skoků vyvolal obrovský zájem fanoušků a sponzorů po celém světě.

Přes divoké začátky se český závodník Libor Podmol postupně vypracoval mezi nejlepší jezdce na světě. Jako vůbec první evropský jezdec podepsal kontrakt s Rockstar energy drink. Ve svých 26 letech se pokusí dosáhnout na pomyslnou nejvyšší metu – stát se Mistrem světa. Fascinující cesta Libora Podmola zobrazuje svět, ve kterém se plní sny, přestože někdy odporují zákonům gravitace.

Proč vznikl tento film?

“Ani dobře vystavěné drama vám pravděpodobně nerozbuší srdce tolik jako dokument o freestyle motocrossovém jezdci Liboru Podmolovi a jeho cestě za titulem Mistra světa. Ani ty nejlépe narafičené horrorové scény vás nepostraší tolik jako běžné skoky předních FMX jezdců zachycených v dokumentu Tommorow Will Be Better. Ani ty nejsladší dojáky vás nedostanou tak, jako příběh napsaný životem. Vítejte v mimořádně zdařilém dokumentu režiséra Martina Přívratského, který objel půlku světa, aby zdokumentoval nejen neuvěřitelný příběh boje o cenu mistra světa ve freestyle motocrossu, ale také zásadní rok v životě kluka, který šel za svým snem. A že jste dosud nevěděli, co FMX vlastně znamená? Vůbec nevadí.”

Co říká Libor o vzniku dokumentu?

"Natočit tenhle jedinečnej dokument nás s Martinem napadlo, protože jsme neviděli žádný snímek z prostředí extrémních sportů, který by na téma freestyle motocrossu nahlížel z pohledu, z jakého jsme ho zmapovali my."

”V Evropě už jsem objel snad všechny contesty co byly možný a jezdil jsem skoro ve všech parcích, který jsou. Ale tady v Americe, kde se ten sport zrodil, jsem ještě nebyl. Tak mi bylo blbý, že bych se sem jako kluk, který chce být dobrej freestylemotokrosař, nepřijel podívat. Do toho mi zavolal Lucas Mirtl (americký manažer) a tak se to spojilo. Martin (režisér) přemýšlel už dřív o tom, že natočíme FMX film v Africe, jenže to nevyšlo, protože se nesehnaly peníze. Teď se to ale povedlo, takže jsme se dali dohromady. V roce 2010 jsem zažil absolutní vrchol jak v ježdění, tak v osobním životě. Vyhrál jsem titul Mistra světa a narodil se mi syn Libor Joshua Podmol. Je úžasný pocit, že právě tento rok se podařilo zaznamenat do celovečerního dokumentu.”

Slovo režiséra Martina Přívratského:

”Mám rád, když někdo dělá svojí práci na sto procent, mám rád, když záběry, které točím nejsou nuda a mám rád, když se někomu přes svojí píli a úsilí podaří dosáhnout úspěchu. Věděl jsem, že film z prostředí FMX by určitě nuda nebyl a s Liborem jsme na toto téma několikrát mluvili. Po několika projektech, na které se nepodařilo sehnat peníze, jsme se rozhodli nečekat, až nám někdo něco dá, ale prostě jsme začali točit. Pozvání Liborova agenta na tříměsíční trénink do USA nám ulehčilo výběr lokace a projekt s pracovním názvem American Trip byl na světě. ”

”Nechtěl jsem jenom pořizovat záběry triků na motorkách, takových filmů už bylo natočeno dost a navíc s technikou, které se s naším nulovým rozpočtem nedalo konkurovat. Mě zajímaly chvíle a momenty za ježděním, chvíle, kdy se normálně kamery vypínají, ale kde vidíte svět v jakém jezdci žijí.”

”Neustálé cestování, přesuny z hotelů do arén, ježdění, párty, pády, léčba zranění a také jejich sny a touhy. Viděl jsem v tom tématu příběh rock´n´rollových hvězd, které obrážejí vyprodané haly a zároveň road movie o svobodě a specifickém životním stylu.”

Pozvání od Libora:

”Dne 7.5. proběhne předpremiéra ve Valašském Meziříčí, u ní velká exhibice FMX se vším všudy! Přijedou zaskákat všichni, co jsou zdraví, jsou mí kamarádí (a mý kamarádi jsou všichni :) a mají rádi FMX .Kuchař, Máca, Lysáček, Koreň, Česák, domácí Čert, Fusek, Bílek, Liemann.. A já samo sebou. ”

”Po té začne velká Hardcore Párty a první promítání v kině, ano párty a kino je jedna budova:), jak skončí první promítání začne se promítat znova! Není to skvělé? Jak skončí i druhé promítání budeme už všichni pártyovat do pozdních ranních hodin Valašským stylem. Tedy stylem HC. ”

10.5. premiéra filmu, Praha hlavní město, Společenská akce, Kamery, foťáky, celebrity, politici, sportovci...Kino světozor jedno z nejlegendárnějších kin v Praze. Po Premiéře následuje co? Ano ,Párty!!! A to přímo v areálu kina!

Více informací naleznete ZDE!