Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Čaputová vyzvala k účasti na volbě prezidenta, přeje si dobré vztahy se sousedy

Čaputová vyzvala k účasti na volbě prezidenta, přeje si dobré vztahy se sousedy
Zuzana Čaputová, prezidentka z jiné planety | zdroj: Profimedia

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová si přeje, aby země i za pět let byla ve světě respektovaná, měla dobré vztahy se sousedy a spojenci a posunula se dál. Čaputová to řekla v dnešním televizním projevu před sobotním prvním kolem přímé volby svého nástupce; sama se o znovuzvolení už neuchází. Obyvatele země také vyzvala k účasti na hlasování.

"Prosím, nenechávejte zodpovědnost na jiných a využijte právo, které vám náleží. Udělejme už dnes to, co je důležité, s vědomím, že dnes a nyní držíme v rukou svou budoucnost," uvedla Čaputová, která v projevu nepodpořila žádného kandidáta. Dodala, že pro společnost bude nejlepším výsledkem, když se příští prezident bude moci opírat o silný mandát z voleb.

Podle hlavy slovenského státu žádný kandidát na prezidenta nezvýší důchody, nezlevní potraviny, nepostaví nemocnici ani nezaručí světový mír, což mohou být oblasti, které mohou voliči považovat za nejdůležitější pro svůj život. "Může ale garantovat ústavnost, důstojnou reprezentaci země, zájem o nejdůležitější témata společnosti a vyvíjet legitimní tlak na změnu. A to vůbec není málo," uvedla Čaputová, které pětiletý mandát skončí v polovině června.

Čaputová vystoupila s projevem před závěrem volební kampaně. Ve čtvrtek začíná v zemi volební moratorium, během kterého je zakázáno také zveřejňovat výsledky průzkumu k prezidentským volbám.

Do volební kampaně na Slovensku zasáhlo rozhodnutí české vlády přerušit konzultace se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica, a to kvůli rozdílným názorům obou zemí na klíčová zahraniční témata. Ty se projevily hlavně v pohledu na válku na Ukrajině, které nynější slovenská vláda přestala poskytovat vojenskou pomoc ze státních zásob.

Zmíněný krok Prahy kritizoval favorit prezidentských voleb, předseda slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Peter Pellegrini. Naopak, podle jeho hlavního soupeře ve volbě hlavy státu, exministra zahraničí Ivana Korčoka, je rozhodnutí české vlády důsledkem politiky Bratislavy.

Zdroje: