Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Byznysmen Jančura a odborář Dušek odvážně vykládají o padlém šéfovi drah Žaludovi

Byznysmen Jančura a odborář Dušek odvážně vykládají o padlém šéfovi drah Žaludovi
Radim Jančura | zdroj: Parlamentnilisty.cz

Královsky placený šéf Českých drah Petr Žaluda byl odvolán a jeho konec uvítal i Radim Jančura, jenž se prostřednictvím společnosti RegioJet řadí ke konkurentům státního dopravce na železnici. Odborář Jaromír Dušek pak kritizuje předražené nákupy kolejových vozidel a příliv naprosto nepoužitelných lidí bez jakékoli odbornosti do managementu ČD.

Téměř pět a půl roku, od 1. února 2008 do 30. července 2013, byl Petr Žaluda předsedou představenstva a generálním ředitelem Českých drah. Těsně před jeho úterním odvolání z funkcí se v několika tištěných médiích objevily celostránkové inzeráty oznamující zlepšení hospodářských výsledků, růst počtu cestujících a omlazování vozidlového parku. Inzerci dopravce objednal v Mladé frontě Dnes, Hospodářských novinách a v regionálních Denících. Nepomohla však, nejdéle sloužící šéf ČD skončil.

V minulosti ho kritizoval i podnikatel Radim Jančura, jenž svou společností RegioJet konkuruje Českým drahám v osobní železniční dopravě. „Pro mě je nejlépe, když tam bude ten nejschopnější člověk v této zemi. Za ten plat, co pan Žaluda dostával, to je 500 tisíc základ a 500 tisíc odměn, čili milion měsíčně, se určitě dá najít ten nejlepší, třeba i neželezniční odborník v této zemi, protože potom bude řídit firmu racionálně a nebude dělat kroky, které jsou pro České dráhy devastující,“ odmítá pro ParlamentníListy.cz Radim Jančura, že by pro něj bylo lepší, kdyby Žaluda zůstal.

Manažer musí řídit firmu přes čísla, ne přes své ego

Za příklad devastujících kroků uvádí linku Praha – Ostrava, na níž České dráhy loni prodělaly téměř miliardu korun. „To by racionální manažer nikdy nedopustil, pokud by řídil České dráhy přes čísla a nikoli přes své vlastní ego. Problém pana Žaludy je také v tom, že České dráhy natolik zadlužil, že nejsou schopné se zúčastňovat tendrů, které, ať chceme, nebo nechceme, musí přijít, protože je vyžaduje Evropská unie,“ podotýká zakladatel rovněž úspěšného silničního přepravce Student Agency.

Zdroje: