Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Britové navazují užší spolupráci se socialistickou Kubou

Britové navazují užší spolupráci se socialistickou Kubou
Britský ministr pro Commonweath Hugo Swire na setkání na Kubě | zdroj: Isifa.com

Londýn se snaží navázat těsnější spolupráci s Havanou. Vzhledem k postoji Západu ke Kubě ale obchodní smlouvy s kubánským režimem maskuje za turistickou a sportovní iniciativu. Nejde však o nic víc než o zástěrku pro komerční investice na Ostrově svobody.

Britové podepsali na Kubě důležité dokumenty, ze kterých mají v budoucnu těžit jak oni sami, tak i Kubánci. Kubánský náměstek ministra pro mezinárodní obchod Antonio Luis Carricarte Corona se s britským protějškem Hugem Swirem dohodli na podepsání série bilaterálních smluv, které mají dle kubánských úřadů sloužit k "utváření a rozvoji příležitostí v oblasti spotu a turismu".

Swire se na diplomatickém setkání nechal slyšet, že "Spojené království podporuje kubánské státní reformy a hodlá přistoupit k vzájemným jednáním o obchodu a zahraničních vztazích obou ostrovních zemí".

Ačkoli Kubánci zdůrazňovali důležitost sportovní spolupráce, smysl jednání je jasný, jde o investiční spolupráci. Potvrzuje to i přítomnost náměstka ministra zahraničí pro mezinárodní otázky Rogelia Sierry. Na zasedání se podařilo ustanovit takzvané "Memorandum pochopení mezi ministerstvem zahraničních věcí Kuby a kanceláří Commonweathu", které má řešit konzulární a zahraniční otázky a vzájemné vztahy.

Místní státní tisk Granma označil za cíl setkání "zlepšení poradních mechanismů ve věcech oboustranného zájmu za předpokladu, že vztah mezi oběma zeměmi bude založen na vzájemnosti a oboustranném prospěchu". V překladu z diplomatické hantýrky to znamená zlepšení obchodních vztahů a příliv žádaného britského kapitálu.

Spojené království tím vysílá dva jasné signály. Zaprvé se nehodlá řídit pokryteckým politickým embargem, které po desetiletí decimuje ekonomiku největšího karibského ostrova a zadruhé se Británie začíná víc orientovat na trhy mimo Evropskou unii, s níž se jí v posledních letech zhoršují vztahy.

Zdroje:
Vlastní