Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Brazilské městečko zaplavily tisíce pavouků

Brazilské městečko zaplavily tisíce pavouků
Pavouk (ilustrační foto) | zdroj: ThinkStock

Nevídanou situaci zažilo minulý týden malé město na jihu Brazílie. Jeho ulice zaplavily tisíce pavouků, kteří si vytvořili sítě a viseli z větví stromů i sloupů elektrického vedení. Přestože pavouci ve většině případů nežijí ve skupinách, podle odborníků se nejedná o zcela výjimečnou událost. Informoval o tom francouzský deník Le Figaro.

Situaci místní obyvatelé poprvé zaznamenali minulou neděli. Pavoučí sítě táhnoucí se ve stromech všemi směry a z nich visící pavouci vytvořili pro mnohé z nich nezvyklou a lehce znepokojivou podívanou. Odborníci na pavouky však tolik překvapení nejsou. Přestože většina pavoučích druhů žije osaměle a nevytváří žádná společenství, některé z nich přesto vyvíjejí určité společenské chování a občas se seskupují ke společnému lovu.

Podle natočených záznamů se jedná o pavoučí druh Parawixia bistriata žijící především v Brazílii a Argentině. Tito pavouci tráví většinu dne schovaní ve stromech a večer se čas od času shromažďují ke splétání společné sítě velkých rozměrů, čímž zvyšují šance na chycení kořisti.

Zdroje:
Le Figaro