Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

Podle poloviny Čechů ohrožuje Blažek důvěru ve spravedlnost

Podle poloviny Čechů ohrožuje Blažek důvěru ve spravedlnost
Pavel Blažek | zdroj: Petr Hloušek / Právo / Profimedia

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle poloviny Čechů ohrožuje důvěru ve spravedlnost. Nemyslí si to 20 procent lidí, ukázal průzkum agentury Median pro Český rozhlas Radiožurnál, jehož výsledky dnes zveřejnil server iROZHLAS.

V průzkumu minulý týden v pondělí a v úterý odpovědělo tisíc respondentů. Na tom, že Blažek v ministerské funkci ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení kabinetu, se v on-line hlasování usnesla nejmenší vládní strana Piráti.

Šéf Medianu Přemysl Čech upozornil, že 29 procent dotázaných zvolilo odpověď „nevím, nedokážu posoudit“. „Znovu bych zdůraznil, že to vnímám jako silný důkaz toho, že problematika není celoplošně mezi lidmi dostatečně vnímána, že je to spíš problém určitých okruhů lidí,“ uvedl.

S tvrzením, že Blažek ohrožuje důvěru ve spravedlnost, souhlasilo 51 procent lidí. Rozhodně souhlasilo 22 procent. Jsou to především muži, lidé ve věku 45 až 59 let a voliči SPD. Zbylých 29 procent spíše souhlasilo. Rozhodně s tvrzením nesouhlasila čtyři procenta, spíše nesouhlasilo 16 procent dotázaných.

Pirátské usnesení z poloviny června reagovalo na možný Blažkův střet zájmů ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých v posledních měsících informovaly protikorupční organizace. Například server Seznam Zprávy uvedl, že Blažek v minulosti získal část utajeného policejního spisu ke kauze, v níž byli stíháni jeho spolustraníci. Podle státní zástupkyně tento únik narušil vyšetřování, doplnil server.

Kvůli výsledkům pirátského hlasování se sešel premiér Petr Fiala (ODS) s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Podle předsedy vlády si záležitost vysvětlili. Fiala na CNN Prima News uvedl, že Blažek veřejnosti i vládě opakovaně vysvětlil svoje kroky a naposledy na jednání vlády vrchní státní zástupce v Olomouci jednoznačně odmítl věci prezentované v médiích. Podle Deníku N pak Bartoš na schůzce Blažkovi předal pět podmínek, které po něm a případně po Fialovi bude chtít splnit. Blažek by měl mimo jiné odpovědět na výhrady protikorupčních organizací a svou reakci zveřejnit a být opatrný při komunikaci ohledně brněnské bytové kauzy.

Zdroje: