Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Bezmocný radí zoufalým: Kupte si na krk provaz, než ho Kalousek zdraží

Bezmocný radí zoufalým: Kupte si na krk provaz, než ho Kalousek zdraží
zdroj: Mediafax

Plánované zvýšení spodní hranice DPH v příštím roce podle ministra financí nebude mít dopad na ceny potravin. Tak to 1. místopředseda TOP09 uvedl v prohlášení zaslaném ParlamentnímListům.cz. Nevědomky se tak vystavil nebývalé kritice, kterou jeho názor vyvolal. Stovky reakcí našich čtenářů to jasně dokazují.

"Jezdím do Opavy za příbuznými, tam přijde do obchodu dvanáct lidí za tři dny, nemají za co nakupovat. Je tam příšerná nezaměstnanost, lidi nemají na benzín, jezdí na kolech," řekl v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz herec Jiří Krampol. Oblíbený bavič se tentokrát u svých slov nezasmál.

"Domácnost za potraviny v loňském roce zaplatila jen o deset procent více než v roce 2005. Ale za zdraví zaplatí za stejné období o skoro osmačtyřicet procent více. Je jasné, že sociálně slabší domácnosti budou mít obrovské problémy," konstatoval ve středu pro naši redakci profesor, sociolog a publicista Jan Keller.

Tentýž den vydala agentura STEM průzkum, podle něhož se dvě třetiny občanů domnívají, že v České republice panuje silné napětí mezi bohatými a chudými. Stejně velká část Čechů vnímá silné napětí mezi vedením podniků a organizací a jejich zaměstnanci. "Ano, opravdu lidé začínají pociťovat dopady špatných politických rozhodnutí. Nálady ve společnosti jsou proto velmi vyhrocené a bouřlivé. Lidé svoji chudobu pociťují stále častěji. Navíc vědí, že pokud by prošly připravované vládní reformy, znamenalo by to další prohloubení propasti mezi chudými a bohatými. To nemůžeme dopustit, aby většina Čechů byla zahnána za hranici chudoby, proto je zřejmé, že protesty budou zesilovat a pokračovat," řekl ParlamentnímListům.cz šéf odborů KOVO Josef Středula.

Celý článek na ParlmentniListy.cz