Dnes je čtvrtek 18. dubna 2024., Svátek má Valérie
Počasí dnes 8°C Dešťové přeháňky

Benešová: Dienstbier je někdy partyzán. Ale jiným to samé vyčítá

Benešová: Dienstbier je někdy partyzán. Ale jiným to samé vyčítá
Marie Benešová | zdroj: Mediafax

Místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová v poslední době zaujala v mnoha směrech. Zkritizovala svého kolegu Jiřího Dienstbiera, odmítla nabídku stát se ústavní soudkyní a sama nastupujícímu prezidentu Zemanovi navrhla některé kandidáty, o kterých se rozpoutala diskuse.

Paní místopředsedkyně, co obvykle děláte o půlnoci ze soboty na neděli?

Obvykle jsem doma, koukám na televizi, a pak jdu normálně spát. Žádný večerní program, že bych třeba šla na ples, obvykle nemám. Většinou bývám za týden dost unavená, takže se raději vyspím.

Tématem tohoto týdne byla žaloba na prezidenta pro velezradu a řešilo se, zda věci, které mu žalující senátoři vytýkali, naplňovaly skutkovou podstatu velezrady. Co si o tom myslíte jakožto člověk, který se jako advokát právem živí?

Já bych to nejspíš za velezradu nepovažovala, protože tam nejsou naplněny znaky tohoto jednání. Určitě to nebylo nic proti svrchovanosti a celistvosti republiky, možná by se dalo polemizovat, zda to nebylo proti jejímu demokratického řádu, ale myslím si, že ta intenzita není tak silná, aby ta žaloba byla úspěšná.

Ale v zásadě to nevidím jako až takový problém. Prostě se to podá a uvidíme. Třeba ještě všichni budeme překvapeni, co s tím Ústavní soud udělá. Sama bych však takovou akci asi neiniciovala.

Jak vůbec celkově vnímáte působení prezidenta Václava Klause, který příští čtvrtek Pražský hrad opustí?

Byl to specifický prezident. Já osobně jsem k němu nikdy nepřilnula, takže to beru tak, že jsem ráda, že máme jeho éru za sebou a máme nového, levicového prezidenta.

Na otázku Klausovy velezrady se v ČSSD objevily rozdílné názory. Myslíte si, že je to téma, které stranu štěpí, nebo se jedná o méně významnou otázku, která stranu nepřivede do vnitřního konfliktu?

Nevnímám to jako štěpící otázku. Prostě se ta žaloba podává, je to věc názoru, zda to členové schvalují nebo ne. Přiznejme si, že pro některé to skutečně může být na hraně, byť já osobně mám s tou žalobou problém. Vadí mi, že třeba odmítání jmenování justičního čekatele Langera bylo opravdu letité a je možné se ptát, proč to vytahují až teď. A také mi vadí, že je to na samém sklonku kariéry současného prezidenta, kdy má pár dní do konce mandátu. Nepřijde mi to vhodné, protože to může vyvolat řadu dalších otázek.

Jsou to skutky, které jsou dávno známy, a ta amnestie je sice završuje, ale v tomto případě zase bude těžké prokázat úmysl poškodit demokratický řád, protože prezident má právo amnestii vyhlásit. Takže je to spíše otázka na to, zda samotný princip amnestie není přežitý.

Zdroje: