Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Oblačno

Bárta předsedou: Demonstrace síly. Véčka prý krize posílila

Bárta předsedou: Demonstrace síly. Véčka prý krize posílila
zdroj: Mediafax

POLITOLOGOVÉ Potvrzení klíčové pozice Víta Bárty ve straně a potřeba jej zviditelnit. Tak vnímají oslovení politologové krok poslaneckého klubu VV. Ten si do svého čela zvolil neformálního stranického lídra, který nahrazuje Karolínu Peake, mířící na vicepremiérský post.

Vít Bárta se ze své pozice „šedé eminence VV" snažil dostat do oficiálních struktur strany několikrát. Zlé jazyky často tvrdí, že mu v tom brání nikoliv neochota řadových členů míti ve svém čele sponzora a jednoho ze zakladatelů strany, jehož bývalou firmu ABL provázejí skandály se sledováním pražských regionálních politiků, ale spíše strach z toho, co by na Bártu v jedné z klíčových stranických funkcí řekla veřejnost. Uklizenou cestou k řečnickému pultíku ve sněmovně mu byla funkci ministra, tu ale musel opustit. Zde je tedy náhradní řešení.

Podle politologa Bohumila Doležala je po úterní schůzce poslanců VV zřejmé, že nutnost Bártu zviditelnit a "prodat" je nyní už vyšší, než obava z vývoje veřejného mínění. "Bárta nepotřebuje teď žádných pět procent, ve sněmovně už je a volby v nedohlednu. On teď musí být vidět jak na veřejnosti, tak pro své koaliční partnery a potřebuje mít vliv na dění ve sněmovně," míní Doležal.

Véčka posílená krizí

Stejně tak jeho kolega Rudolf Kučera tvrdí, že VV nyní musí být primárně vidět prostřednictvím jedné z nejvýraznějších osobností strany. "Z jejich současných nízkých preferencí si nic nedělají, pro ně je důležité mít nad 5 procent těsně před volbami, a do nich zbývá dost času. Také jde o jednu z indicií návratu VV do koaličního rozhodovacího procesu. Jsou zpět a vládní krize je kupodivu posílila," komentuje krok poslanců VV Kučera.

Volba Bárty do čela klubu náhradou za odcházející Peake je podle obou politologů spíše než veřejnosti určena jako vzkaz koaličním partnerům TOP 09 a ODS. Právě pro jejich členy je mnohdy Bártův vliv na VV těžko stravitelný.

Celý článek na ParlamentniListy.cz