Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Barmská kýchající opice zvolena objevem roku

Barmská kýchající opice zvolena objevem roku
zdroj: tisková zpráva

Biologové vytvořili seznam deseti nejpozoruhodnějších druhů zvířat, které byly objeveny a popsány v minulém roce. Vítězem se stala bharmská kýchající opice Rhinopithecus. Informaci přinesl dánský deník Politiken.

Právě díky kýchaní se o této opici svět dozvěděl - biologové ji zaslechli na průzkumu odlehlých částí barmské džungle. Nedávno pak byla zvolena nejpozoruhodnějším objevem dosud neznámého živočišného druhu roku 2011. Žebříček sestavuje Mezinárodní institut pro průzkum živočišných druhů Arizónské státní univerzity.

Musí si chránit tupý nos

Opice Rhinopithecus má nos tak tupý, že musí často sedět s hlavou skloněnou, aby si jej chránila před jinými živočichy. Za vlkého počasí se jí do něj dostává voda, která způsobuje kýchaní.

"Savce je obecně těžké objevit, protože bývají aktivní většinou v noci. Tohle je fascinující a velmi zajímavé zvíře a nové druhy opic navíc nacházíme jen velmi zřídka," uvádí k výběru profesor Muzea přírodních dějin a Kodaňské univerzity Niels P. Kristensen, jenž byl jedním ze 14 odborníků, kteří nejvýznamnější objev volili z téměř dvou tisícovek každoročně popsaných zvířecích druhů.

Vědci odhadují, že stále ještě zbývá objevit a popsat 8 - 10 miliónů druhů.

Celou desítku nejvýznamnějších objevů si můžete prohlédnout zde.