Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Austrálie vstoupila do války s divokými kočkami. Chce jich zabít dva miliony

Austrálie vstoupila do války s divokými kočkami. Chce jich zabít dva miliony
Divoká kočka zachycená fotopastí na severu Austrálie | zdroj: Profimedia

Austrálie chce do konce příštího roku zabít až dva miliony divokých koček. Bude jim z letadel svrhávat otrávené klobásy, některé státy dokonce nabízejí za kočičí skalp peněžní odměnu. Ke "kočičí genocidě" má však pádné důvody.

Může se to jevit jako velmi kontroverzní krok, ale stojí za ním i místní ekologové. Divoké kočky nejsou v australské přírodě původním druhem, na ostrovní stát je zavlekli kolonizátoři v 17. století a od té doby se šelmy rozšířily po celém jeho území. A to včetně chráněných parků, kde žijí ohrožené druhy. Podle rozsáhlé studie místních biologů z roku 2016 zamořily divoké kočky už 99,8 procenta Austrálie a odhadem jich v zemi žije dva až šest milionů.

Proč jsou kočky tak velkým problémem, že se řeší až na vládní úrovni? Jsou totiž mimořádně úspěšnými lovci, kteří často nemají v přírodě konkurenci. A to zejména na ostrovech, které před jejich příchodem prakticky neměly žádné predátory. Jsou tak největším ohrožením pro původní druhy, což je případ právě Austrálie a Nového Zélandu, kde je situace možná ještě horší.

Podle zmiňované studie divoké kočky v Austrálii denně zabijí až milion ptáků a 1,7 milionu plazů. Mezi jejich oběti patří například i ohrožené druhy hlodavců. Osmdesát procent savců a 45 procent ptáků, kteří žijí v Austrálii, se přitom nevyskytuje nikde jinde na světě. A to je pro vládu pádný důvod k zásahu.

"Ochrana musí být"

"Neděláme to proto, že nenávidíme kočky. Musíme chránit zvířata, která milujeme a která nás jako národ definují," řekl deníku Sydney Morning Herald národní komisař pro ohrožené druhy Gregory Andrews.

Vyhubit tak vysoký počet koček v tak krátkém časovém horizontu není jen tak. Nejúčinnější jsou samozřejmě odstřely – podle statistik z Royal Melbourne Institute mají samostatní střelci-farmáři na svědomí asi 83 procent zabitých koček. Ostatně například Queensland, stát na severovýchodě země, nabízí za kočičí skalp odměnu ve výši deseti australských dolarů.

Jenže odstřely se špatně plánují, a proto divokým kočkám na míru vznikly speciální klobásy naplněné jedem, které budou do přírody shazovat letadla. Protože jsou divoké kočky prakticky jediným predátorem, neměla by otrava hrozit jiným zvířatům.

Austrálie je známá svými přísnými opatřeními na ochranu původních druhů zvířat a rostlin. Na ně mimo jiné nechtěně upozornil herec Johnny Depp, který do země před čtyřmi lety bez povolení přivezl své dva psy. Herci hrozilo deset let vězení a psům utracení.

Zdroje: