Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 7°C Skoro zataženo

Ať je ministrem za Šebestu klidně Barták, vzkazuje ČSSD Nečasovi

Ať je ministrem za Šebestu klidně Barták, vzkazuje ČSSD Nečasovi
zdroj: tisková zpráva

Sobotní rozhovor čerstvého lídra kandidátky ODS Petra Nečase vyvolal pobouření na politické scéně. Vůči Nečasovým výhružkám, že ODS vystoupí z vlády, vystoupil jak prezident Klaus, tak ČSSD.

Petr Nečas pro Lidové noviny řekl, že pokud ODS nedostane křesla zelených ministrů Jana Dusíka a Michaela Kocába, odejde z vlády.

"Pokud nebudou dodržovány dohody, vidím odchod z vlády jako logický krok. Není důvod, aby ODS držela vládu, v níž má faktickou většinu Jiří Paroubek," řekl Nečas.

Na jeho slova jako první krátce zareagoval prezident Václav Klaus. Při pražském půlmaratónu uvedl: "Já bych si přál, aby se taková nová ODS trochu více podobala té staré." Bývalý předseda ODS zároveň popřál Nečasovým krokům úspěch. "Jedna věta, kterou chci říci, je, že přeji Petru Nečasovi, aby se mu dařilo, a úspěch. Myslím, že ta strana to potřebuje." Klaus ale zároveň řekl, že je nezodpovědné měnit vládu těsně před volbami a vyzval strany k racionálnímu přístupu a k tomu, aby si nevyhrožovaly.

Nečas podlehl opojení mocí, tvrdí ČSSD

Ne tak poklidné stanovisko přišlo během odpoledne z Lidového domu. ČSSD se ostře ohradila proti Nečasovým slovům a vyzývá jej, aby "nepodléhal chvilkovému opojení mocí a zachoval racionalitu, na kterou se tak rád odvolává."

ČSSD považuje stávající poměr ve vládě za férový a rozumný. Původní dohoda podle sociálních demokratů zněla osm ku sedmi ku dvěma, přičemž "ČSSD jen s přemáháním souhlasila, aby ODS nominovala 8 ministrů."

Pokud by však Nečas trval na pro něho problematickém setrvání Jakuba Šebesty na dvou židlích, a to jak na postu ministra zemědělství tak životního prostředí, je to ČSSD schopná akceptovat.

"Pokud se však pan Nečas domnívá, že je například pan Barták (současný ministr obrany) vhodnějším kandidátem, nebude tomu ČSSD bránit," uvedl vedoucí marketingu ČSSD Petr Dimun. ODS ani premiér Jan Fischer na výzvu ČSSD prozatím nereagovali. Ke slovům Nečase předseda vlády již ráno sdělil, že by raději jednal, než si vyměňoval vzkazy přes média.

                                                                                                                              www.parlamentnilisty.cz