Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Polojasno

Ani kouzlo svědky neumlčelo: Za ženskou obřízku padl přelomový verdikt

Ani kouzlo svědky neumlčelo: Za ženskou obřízku padl přelomový verdikt
Obřízku provází obrovská bolest | zdroj: Profimedia

Předloni v srpnu přijala nemocnice na severovýchodě Londýna krvácející holčičku. Měla poraněné genitálie - skalpelem. Matka dívky byla minulý týden, jako první člověk v Británii, shledána vinnou, že na dceři provedla ženskou obřízku.

Holčička byla později umístěna do jiné rodiny a před soudem stanuli oba její rodiče - jak sedmatřicetiletá žena původem z Ugandy, tak její o pět let starší partner. Jejich jména nejsou známa, žena však ve Velké Británii žila delší dobu. Okolnosti, které hrůzný případ provázejí, jsou pak vskutku bizarní.

Matka za prvé naváděla děvčátko ke lhaní lékařům a tvrdí, že zranění, které provázelo těžké krvácení, si dítě způsobilo samo. Prý spadlo na železo a pořezalo si genitálie poté, co se snažilo dostat ke krabici sušenek. Vinu žena popírá dosud. Když jí bylo oznámeno, že je vinna, prý se rozbrečela.

Velké překvapení pak čekalo vyšetřovatele při prohlídce domu, kde se procedura odehrála. Našli dva obvázané hovězí jazyky a desítky kusů limet a dalšího ovoce s lístečky se jmény lidí - například policistů či sociálních pracovníků - zapojených do vyšetřování. Žena prý doufala, že je kouzly umlčí a ovlivní případ ve svůj prospěch...

To se nicméně - alespoň dosud - nestalo. A obviněné tak hrozí až 14 let vězení. Muže soud obvinění zprostil. Tvrdil, že v době, kdy se dívence ubližovalo, nebyl doma...

I přesto, že Hlavní trestní soud Anglie a Walesu (známý i jako Old Bailey) uznal vinu obžalované, má případ hořkou pachuť. A netýká se jen utrpení, kterým musela holčička projít a jehož následky si ponese po zbytek života. Před soud se totiž v Británii dostaly všeho všudy jen čtyři případy ženské obřízky, ve zbylých třech však byli obžalovaní osvobozeni.

Ochránit bezbranné

Podle dosud poslední roční přehledové zprávy, která vyšla loni v létě, navštívilo mezi dubnem 2017 a březnem 2018 lékařské zařízení více než šest tisíc pacientek, které v různých etapách svého života podstoupily obřízku nebo nějaký související nelegální zásah.

Téměř čtyři a půl tisíce z nich pak byly nové případy - tedy ženy a dívky prvně evidované jako oběti této zmrzačující procedury. Britským lékařům hlášení těchto případů od roku 2015 přikazuje zákon.

Mnohým z těchto žen byla obřízka provedena v zahraničí, téměř dvě stovky ze zmíněných obětí se však narodily ve Velké Británii a 85 jich bylo obřezáno přímo ve Velké Británii. Což jsou data, proti nimž "úspěch" jedné dopadené osoby bledne ještě výrazněji.

Verdikt však přesto dle aktivistů může část rodin od obřízky odradit. Případ komentoval i londýnský starosta Sadiq Khan, podle jehož názoru rozhodnutí vyšle jasnou zprávu těm, kteří tento barbarský zvyk provádějí. "Každá dívka a žena by měla být v bezpečí a bezpečně se cítit kdekoliv v Londýně. Budeme bojovat za vymýcení obřízky všemi silami, které máme," dodal.

Kdo se bojí promluvit

Experti nicméně poukazují na to, že část zdravotníků zřejmě případy, kdy zjistí, že je žena obřezaná, nehlásí, a to z různých důvodů. Obávají se například obvinění z rasismu.

To však ztěžuje možnost monitorovat, právě prostřednictvím lékařů, ale i učitelů, výchovných poradců a zdravotníků působících například ve školách, "rizikové skupiny", v jejichž rámci dívkám obřízka hrozí, a zabránit činu dříve, než bude pozdě.

"Lidé se bojí jít s tím ven, odborníci se to bojí nahlásit," konstatovala pro BBC aktivistka Aneeta Premová a zdůraznila, že i proto je rozsudek nad Uganďankou v podstatě "historický moment", neboť dostat případy před soud je prostě těžké.

Rozsudek ocenila i Fiona Coylová, ředitelka The End FGM Euroepean Network, která zastřešuje více než dvě desítky organizací orientovaných na vymýcení tohoto týrání. Podle odhadů organizace žije jen na území EU nejméně půl milionu obřezaných žen a v Evropě obřízka hrozí zhruba 180 tisícům dívek ročně. Tomu nahrává jak malé povědomí veřejnosti - i mezi výše zmíněnými odborníky - tak i stále nedostačující počet pomocných a záchytných center pro (potenciální) oběti.

Coylová přitom upozornila, že kromě trestání tohoto barbarství je třeba pracovat i na prevenci a osvětě, která upevní jasný vzkaz: že tento barbarský zvyk nemá ve světě místo.

Výše trestu zazní v Old Bailey 8. března.

Už nyní se však na proces sype kritika, že trvá příliš dlouho...

Fakta o ženské obřízce

  • Existuje několik typů ženské obřízky. Někdy bývá dívkám odstraněn "pouze" klitoris, nebo jeho část. Nejtěžší typ - takzvaná faraónská obřízka - pak znamená odstranění zevních pohlavních orgánů a takřka úplné zašití vagíny. Ponechán je jen úzký otvor pro močení a odtékání menstruační krve.
  • Obřízka přímo ohrožuje životy dívek a žen. A to jak kvůli riziku infekce a otravy krve, neboť v některých oblastech bývá prováděna například střepy či špinavými žiletkami, tak i během sexu a především porodů.
  • Na dívky je mnohdy vyvíjen silný sociální tlak, aby obřízku podstoupily, a "byly tak čisté" pro budoucího manžela, nebo bývá prováděna přímo proti jejich vůli.
  • Obřízka má zamezit ženám ve svobodném přístupu k sexualitě a posilovat nadvládu manželů nad jejich životy.
  • Známou tváří boje proti ženské obřízce je aktivistka a bývalá modelka Waris Dirieová. Obřízka jí byla provedena v mládí v Somálsku, odkud pochází. Po příchodu do Evropy podstoupila operaci genitálií a o svém utrpení napsala knihu Květ pouště. V současnosti žije v Gdaňsku, má jednoho syna. Podle jejího příběhu vznikl i film.
  • Obřízka se navzdory rozsáhlým kampaním za ukončení tohoto barbarského zvyku stále provádí ve zhruba 30 zemích v Africe, Asii či na Blízkém východě.
Zdroje:
BBC, The Guardian, CNN, Reuters.com, NHS.uk