Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Zataženo

Andrej Babiš a jeho lidé se pomstili Němcové. Došlo i na nahé fotky

Andrej Babiš a jeho lidé se pomstili Němcové. Došlo i na nahé fotky
Miroslava Němcová | zdroj: isifa/MAFRA/PETR TOPIČ

Na razantní útok lídryně ODS Miroslavy Němcové vůči Andreji Babišovi i jeho hnutí ANO se v táboře napadených dívají shovívavě. Samotnému Andreji Babišové je političky líto a myslí si, že sama nevěří tomu, co říká. Profesor Jiří Zlatuška zase poukazuje na to, jak nevhodná témata si bývalá předsedkyně sněmovny pro útok zvolila, protože se mnohem víc týkají ODS.

S žádným strašením levicí, ale s vymezením proti novým spasitelům jde do předčasných voleb ODS, která patrně přijde o svou léta neochvějnou pozici lídra na pravici. Potvrdilo se to i na úterním předvolebním mítinku v Jablonci, kam své stranické kolegy přijela povzbudit i místopředsedkyně strany a celostátní volební lídryně ODS Miroslava Němcová, která jinak kandiduje v Praze.

Bývalá předsedkyně sněmovny totiž s nečekanou razancí zaútočila na hnutí ANO. „Jde o obdobu Věcí veřejných, až mě mrazí, když si uvědomím, jak je to jednoduché. Babišova strana jsou podle mě Věci veřejné 2. Tím, jak konstruovali kandidátní listiny, kde jsou jména, která pan Babiš platí jako zaměstnance. Neumím o nich říci, jestli jsou vpravo, nebo vlevo. Jejich ideové zakotvení je nulové. To se možná dozvíme za rok či dva. Ale mezitím napáchají takovou paseku jako Věci veřejné,“ varovala Miroslava Němcová před volbou ANO.

Babišovi je Němcové líto, sama prý nevěří tomu, co říká

A do jejího lídra se ostře pustila v odpovědi na dotaz, zda je Andrej Babiš Berlusconi po Česku. „Podle mě splňuje tato kritéria. Disponuje velkou ekonomickou silou. K tomu si koupil část médií. To je první podmínka k berlusconizaci. A jako on si k tomu ještě chce koupit kus politiky. Ovládnout mediální trh a býti dominantním hráčem na hospodářské scéně a ještě k tomu silně ovládnout politiku v 65milionové Itálii je složitější, ale v desetimilionové zemi to tak složité býti nemusí. Takže skoro vidím, že je Babiš nebezpečnější než Berlusconi,“ prohlásila Němcová.

Její slova však v táboře napadených vyvolala spíše než bouřlivou reakci shovívavý úsměv. „Je mi paní Němcové líto. Sama tomu určitě nevěří, pravděpodobně jí to někdo radí. Program ODS do voleb jsou útoky na naše hnutí. ODS už nemá voličům co nabídnout,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz lídr hnutí ANO Andrej Babiš, od něhož se politička ODS obává berlusconizace republiky.

S Berlusconim byl v Česku spojován expředseda ODS

Možná si Miroslava Němcová ani neuvědomuje, s kým a s jakou stranou v Česku je italský expremiér Silvio Berlusconi u nás nejčastěji spojován. „Je to vyjádření čistě předvolebního boje, protože si myslím, že i paní Němcová je rozumnější, než jsou slova, která říká. Domnívám se ale, že s Berlusconim měla, pokud si vzpomínám na nějaké fotografie Mirka Topolánka, spíš velice úzké vztahy ODS,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Zlatuška, jenž kandiduje v předčasných volbách za hnutí ANO v Praze.

Připomíná tak aféru z jara roku 2009, kdy španělský deník El País zveřejnil paparazzi fotografie z vily tehdejšího italského premiéra Silvia Berlusconiho. Byli na nich nazí lidé u bazénu. O jednom z mužů na snímku list tvrdil, že by to mohl být český expremiér Mirek Topolánek. Tehdejší předseda ODS později připustil, že na fotkách je on. Na přímou otázku, zda jsou to fotky z jeho dovolené, nebo je to fotomontáž, Topolánek odpověděl: „Já si myslím, že je to obojí.“

Kandidát ANO v předčasných volbách Jiří Zlatuška pak pokračuje tím, že pro něj jsou vazby kmotrů mnohem nebezpečnější než jasná politická snaha Andreje Babiše. „To, že má pan Babiš rozumnou ekonomickou sílu, jenom umožňuje, že politické hnutí může mít úspěch tváří v tvář masáži, kterou by jinak udělaly ty zavedené strany. Když pendluji mezi Brnem a Prahou, tak počet billboardů ODS, pokud jsem si všiml, je zhruba tak desetinásobný, než má ANO. A v tomhle kontextu mi připadají ta slova velice úsměvná,“ podotýká Jiří Zlatuška, jenž byl v roce 2002 zvolen jako nezávislý do Senátu za stranu LiRA.

Ze strany Němcové jde o reakci na rostoucí preference ANO

Za přehnaná považuje vyjádření Miroslavy Němcové i lídr severomoravské kandidátky hnutí ANO Josef Hájek, který jako horník, důlní záchranář či manažer odpracoval v Ostravsko-karvinských dolech 36 let. „Paní Němcová evidentně reaguje na rostoucí preference hnutí ANO. Pan Babiš jako předseda hnutí se vyjadřuje jasně, věcně, konstruktivně a z jeho slov i činů je vidět, že opravdu těm zavedeným politickým stranám hrozí to, že se skoncuje s korupcí i kmotrovstvím,“ říká pro ParlamentníListy.cz Josef Hájek.

Hlavou kroutí oslovení kandidáti ANO i nad označováním jejich hnutí za Věci veřejné 2 a řečem o sestavování kandidátních listin tak, aby tam byla jména, která Andrej Babiš platí jako zaměstnance. „Já nejsem placený jako zaměstnanec pana Babiše. Co se mě týká, tak jsem z Brna, mám tu určité postavení, ale kandiduji v Praze, což je výsledek demokratického procesu rozhodování místních organizací. V tomhle nařčení pana Babiše, že něco někam sází a ještě že jsou to jeho zaměstnanci, je opravdu směšné,“ domnívá se Jiří Zlatuška.

Věci veřejné vzala do vlády ODS a Němcová se na tom podílela

S výroky Němcové absolutně nesouhlasí i Josef Hájek. „Jsme mladou stranou, ale v obdobné situaci byla TOP 09, která vznikla až těsně před minulými volbami. My jsme hnutí, které de facto funguje už třetím rokem. Jsme sice nová strana, ale v našem hnutí jsou soustředěni lidé nikoli placení, ale lidé, kteří pocházejí převážně z výroby, kteří dokázali svým životem i prací, že se nepotřebují za nikoho schovávat a že dokáží nejen hovořit, ale mluvit i činy. A o to se nám všem v hnutí ANO jedná,“ vysvětluje lídr severomoravské kandidátky hnutí ANO Josef Hájek.

A podobně jako s Berlusconim trefila Miroslava Němcová do nesprávného terče i s Věcmi veřejnými. „Nemám úplně dobrou paměť, ale pokud si vzpomínám, tak Věci veřejné vytáhla do vlády ODS a na tom, co dělaly Věci veřejné, se paní Němcová spolupodílela. My máme hnutí, které je koncentrováno kolem programu. Z tohoto hlediska mi to srovnání přijde naprosto absurdní. A paní Němcová by si měla udělat nejdříve pořádek u sebe doma,“ doporučuje lídryni ODS profesor Zlatuška.

Zdroje: