Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Američanka dostala pokutu za řízení s brýlemi Google Glass

Američanka dostala pokutu za řízení s brýlemi Google Glass
Google Glass | zdroj: Getty Images

Američanka Cecilia Abadieová se zřejmě stala prvním člověkem na světě, který dostal pokutu za řízení vozidla s technologickými brýlemi Google Glass. Abadieová se podle agentury Reuters k přestupku sama přihlásila a doklad o blokové pokutě pak vystavila na komunitních sítích na internetu.

Policie bez udání identity oznámila, že v úterý večer v kalifornském San Diegu uložila peněžní sankci ženě, která o 16 kilometrů v hodině překročila povolenou rychlost. Policista si pak všimnul, že dotyčná měla na sobě brýle Google Glass, které umožňují internetovou komunikaci a přístup k vybraným službám, mimo jiné i k navigaci. Za brýle ji proto také pokutoval.

Na bločku, který Abadieové naskenovala, je ve zdůvodnění doslova uvedeno "řízení s monitorem, který je viditelný řidiči". Podle portálu Glass Almanac se policista odvolal na kalifornský zákon, který zakazuje během jízdy používat obrazovku na předním sedadle nebo jiném místě tak, aby ji řidič viděl.

Tento právní předpis ale ze zákazu vyjímá navigaci či polohovací služby, které s mapami souvisejí. Takovou podmínku ale Google Glass splňují. Abadieová rovněž tvrdí, že displej, který je nad pravým okem, nebyl při jízdě zapnutý.

Zdroje: