Dnes je neděle 16. června 2024., Svátek má Zbyněk
Počasí dnes 13°C Dešťové přeháňky

Američan dostal pokutu šest milionů USD za volební vzkaz imitující Bidenův hlas

Američan dostal pokutu šest milionů USD za volební vzkaz imitující Bidenův hlas
Pokud se bude Rusko dále vměšovat do americké demokracie, Spojené státy jsou připravené odpovědět, řekl americký prezident Joe Biden | zdroj: Profimedia

Americká Federální komise pro spoje (FCC) uložila pokutu ve výši šesti milionů dolarů (137 milionů Kč) politickému stratégovi, který před prezidentskými primárkami ve státě New Hampshire rozeslal lidem falešný vzkaz od prezidenta Joea Bidena vytvořený za pomoci umělé inteligence (AI). Podvodný automatizovaný telefonát odrazoval voliče od účasti v primárkách Demokratické strany. Jeho autor kromě pokuty čelí také dvěma desítkám obvinění, informují dnes americká média.

K vytvoření nahrávky se v únoru přihlásil Steve Kramer, který se dlouho živí jako poradce politických kampaní. Před lednovými primárkami podle televize NBC News pracoval pro kongresmana Deana Phillipse, který se v souboji o nominaci demokratů do listopadových prezidentských voleb postavil proti Bidenovi. Phillips tvrdí, že o uměle vytvořené nahrávce před jejím vypuštěním nic nevěděl.

Vzkaz s hlasem připomínajícím ten Bidenův zamířil na telefonní čísla tisíců lidí. Nepravdivě voličům naznačoval, že když budou hlasovat v primárkách, přijdou o možnost hlasovat v listopadových volbách. Podle státních úřadů při tom strůjci zmanipulovali údaje o hovorech tak, aby se zdálo, že lidem volá bývalá šéfka Demokratické strany v New Hampshiru.

Kramer se v únoru hájil tím, že se touto cestou snažil upozornit na hrozby, které rozmach umělé inteligence vnáší do politiky. "Za 500 dolarů jsem dostal výsledky za pět milionů, ať už jde o pozornost médií nebo regulační kroky," řekl NBC News.

FCC krátce po incidentu v New Hampshiru zakázala používání "naklonovaných" hlasů pro účely automatizovaných propagačních telefonátů. Nyní kromě Kramera pokutovala ve výši dvou milionů dolarů také společnost Lingo Telecom, která podle úřadu podvodnou nahrávku přenášela.

Kramer zároveň čelí 13 obviněním z trestných činů, ukazují podle agentury AP dokumenty předložené soudu. Newhampshirské úřady mu v nich připisují porušení místního zákona proti odrazování lidí od účasti ve volbách za použití zavádějících informací. Dále je Kramer obviněn z 11 přestupků.

Zdroje: