Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Agrofert se údajně pokoušel ovlivnit europoslance v hlasování o rezoluci kritizující Babiše

Agrofert se údajně pokoušel ovlivnit europoslance v hlasování o rezoluci kritizující Babiše
Postup Agrofertu dnes označila za nepatřičný organizace Transparency International, která audit firem okolo Babiše iniciovala | zdroj: Profimedia

Holding Agrofert prostřednictvím twitteru vybízel některé poslance Evropského parlamentu, aby hlasovali proti rezoluci kritizující střet zájmů českého premiéra Andreje Babiše. Uvedlo to dnes několik europoslanců.

Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka ČTK sdělil, že europoslanci tak získali možnost mít vyvážené informace. Organizace Transparency International postup holdingu kritizovala. Očekává se, že velká většina europoslanců při středečním hlasování usnesení schválí.

Připravená rezoluce EP vychází z dubnové konečné auditní zprávy Evropské komise, podle níž je Babiš ve střetu zájmů, neboť nadále ovládá Agrofert, který vložil do svěřenských fondů. Holding proto nemá podle auditorů nárok na dotace ze strukturálních fondů EU. Český premiér s tímto závěrem nesouhlasí a tvrdí, že převedením firmy do fondů vyhověl českému zákonu o střetu zájmů.

Europoslanci hodlají podle návrhu usnesení vyzvat české úřady, aby začaly Babišovu situaci efektivně řešit. Komise by zase podle nich měla vůči Česku uplatnit nové pravidlo, které umožňuje zastavit přísun unijních peněz do zemí, jež účinně nepostupují proti korupci či střetu zájmů.

Většina evropských zákonodárců se dlouhodobě staví k situaci předsedy české vlády kriticky. Europarlament už loni velkou většinou hlasů schválil podobné usnesení vyzývající Babiše, aby se konfliktu zájmů zbavil.

Podle německého zeleného europoslance Daniela Freunda se Agrofert snažil před středečním hlasováním zákonodárce přesvědčit, že premiér žádný konflikt zájmů nemá.

„Divím se: pokud nemají ŽÁDNÉ napojení na Babiše, proč po mě chtějí, abych hlasoval PROTI rezoluci?“ napsal dlouhodobý kritik Babišova přístupu Freund na twitteru, kde zveřejnil i text výzvy. Podle bruselského webu Politico našlo „celkem podivnou“ zprávu na svých twitterových účtech „několik poslanců“.

„Považujeme takovou formu komunikace za seriózní a přijatelnou. Důvod je jednoduchý: v rámci auditu Evropské komise jsme nebyli nijak vyslyšeni a neměli jsme možnost se jakkoli vyjádřit,“ sdělil ČTK mluvčí Agrofertu Hanzelka. Podle něj tak mají europoslanci možnost seznámit se se stanoviskem koncernu, který jakýkoliv Babišův střet zájmů směrem k Agrorofertu odmítá.

„Poslance EP také chceme seznámit s naší společností a odkazujeme je na náš web, kde mohou najít bližší informace o Agrofertu – kdo jsme, co vyrábíme, kolik lidí zaměstnáváme a že podnikáme zcela podle platných zákonů,“ doplnil Hanzelka.

Postup Agrofertu dnes označila za nepatřičný Transparency International, která audit firem okolo Babiše iniciovala. „Dlouhodobé ignorování střetu zájmů ze strany premiéra nás dostalo do paradoxní situace, kdy koncern, který s premiérem nemá mít nic společného, ho nestandardním poloveřejným způsobem brání přímým oslovováním konkrétních politiků,“ uvedl vedoucí analytik TI ČR Milan Eibl.

Zdroje: