Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Afghánka se soudkyní nejvyššího soudu nestala. Kvůli menstruaci

Afghánka se soudkyní nejvyššího soudu nestala. Kvůli menstruaci
Anisa Rassoulová mohla být první afghánskou soudkyní nejvyššího soudu (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Devět hlasů chybělo Anise Rassoulové, aby se stala první ženou zvolenou do afghánského nejvyššího soudu. Její kandidaturu v parlamentu napadli konzervativci s odůvodněním, že ženy se během menstruace nesmí dotýkat koránu, což by ji omezovalo v práci. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Soudci nejvyššího soudu musí přísahat na korán každý den, na což upozornil mimo jiné konzervativní poslanec Qazi Nazeer Hanafi. Připomíná, že podle koránu jsou menstruující ženy považovány za nečisté a bylo by tak neproveditelné, aby měla každý měsíc týdenní volno. "Je to proti islámskému právu. Byl by zločin hlasovat pro ni, vyzvu bratry, aby hlasovali proti ní," řekl před měsícem Hanafi.

Společně s ostatními konzervativci nakonec jejich hlas zvítězil - 47letá svobodná Rassoulová získala 88 hlasů, pro zvolení potřebovala 97. 

Rassoulová, která je soudkyní už 24 let a předsedá kábulskému soudu pro mladistvé, soudí, přítomnost ženy na nejvyšším soudu je více než potřebná. "K nejvyššímu soudu přichází mnoho žen, které se dožadují svých práv. Je pro ně příjemnější a pohodlnější jednat se soudkyní, proto jsem tam potřebná," uvedla soudkyně se zklamáním. 

Ženský element by v nejvyšším soudě mohl pomoci narušit silně sexistický soudní systém v Afghanistánu, kde rodinné a manželské právo muže zvýhodňuje a svědectví ženy má poliviční hodnotu oproti svědectví muže. 

Zdroje:
The Guardian