Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

A dost, Drábku. Úřady začnou lidem vysvětlovat důchody po svém

A dost, Drábku. Úřady začnou lidem vysvětlovat důchody po svém
zdroj: tisková zpráva

Zatímco ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek zvažuje rozjetí informační kampaně k důchodové reformě v režii soukromé PR agentury, na úřadovnách České správy sociálního zabezpečení mají napilno již teď.

A chystají se na mnohem větší nápor dotazů k důchodové reformě. Vlastní formu kampaně vysvětlující reformy chystá ČSSZ podle tiskového mluvčího Pavla Gejdoše také. Dokázat to chce ale jen za 50 tisíc korun.

Takzvaná malá důchodová reforma z dílny ministra Drábka po svém schválení vyvolala touhu po informacích zejména u lidí v těsně předdůchodovém věku. Právě ty zajímá, zda pro ně bude vzhledem k výši jejich výdělků výhodnější pobírat důchod podle starého modelu, či po 1. říjnu využít nový způsob výpočtu zavedený novelou. Ten má zachovat stejnou výši penze pro lidi s nejnižšími příjmy, lidé s nadprůměrnými platy pak dostanou více než dosud. Asi sedmdesáti procentům budoucích penzistů se ale příjem sníží.

Září nebo říjen, ptají se budoucí penzisté

"Ptají se nás, zda je pro ně výhodné jít předčasně do důchodu už nyní, nebo si počkat až na říjen," řekl ParlamentnímListům.cz jeden z ředitelů OSSZ v Moravskoslezském kraji. Jeho slova pak mimo záznam potvrzují i ostatní šéfové okresních poboček ´sociálky´, žádost o informace v souvislosti s reformou penzí znamenají podstatně větší pracovní vytížení pro jejich pracovníky. Nejčastější dotazy přicházejí samozřejmě od těch, kteří váhají, kdy letos odejít do penze.

Celý článek na ParlamentniListy.cz