Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 13°C Polojasno

Zákaz komunistů: Tolik dostane zaplaceno syn disidenta

Zákaz komunistů: Tolik dostane zaplaceno syn disidenta
zdroj: tisková zpráva

Návrh na rozpuštění KSČM. Posudek komise ministerstva vnitra pod vedením advokáta Karla Bačkovského jej nedoporučil. Ani stávající ministr vnitra Kubice se netvářil příliš nadšeně, když mu bylo zadáno, aby navzdory doporučení jeho ministerstvo návrh dopracovalo.

Přesto se tento návrh možná už na podzim objeví před Nejvyšším správním soudem.

Podle politologa Jiřího Pehe už není ani žádoucí, ani smysluplné zakazovat KSČM po jedenadvacetileté existenci v rámci demokratického systému.

Návrh byl iniciován Senátem a dlouhou dobu ležel na Úřadu vlády, ještě v dobách, kdy ve Strakově akademie sídlil Topolánkův kabinet. Ten se však k posouzení návrhu neměl, stejně tak se k němu nehlásil ani kabinet Jana Fischera. Až teprve ministr vnitra Nečasovy vlády Radek John se obrátil na advokáta Karla Bačkovského, který stojí za úspěšným rozpuštěním bývalé Dělnické strany, aby vypracoval se svou komisí analýzu senátního usnesení.

Analýza dopadla v neprospěch senátního usnesení. Přesto vláda přiměla ministra Jana Kubiceho, aby nechal sestavit další tým, který už bude vypracovávat právní posudky k návrhu na pozastavení činnosti KSČM. „MV zadalo práci na posudcích ohledně návrhu na pozastavení činnosti KSČM advokátu Pavlu Uhlovi a soudnímu znalci na extremismus Ivu Svobodovi," upřesňuje osazenstvo nového týmu pro ParlamentníListy.cz Denisa Čermáková z ministerstva vnitra.
Právník a politolog Pavel Uhl je synem disidenta a levicového novináře Petra Uhla. Ten byl jako aktivista a později signatář Charty 77 v letech 1969-1973 a 1979-1984 vězněn. V současnosti pracuje v deníku Právo.

Celý článek na ParlamentniListy.cz