Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Z ruského medvěda chtějí mít vycpaninu. Putin obvinil Západ ze všeho

Aktualizováno: Z ruského medvěda chtějí mít vycpaninu. Putin obvinil Západ ze všeho
Západ se snaží vytrhat ruskému medvědovi zuby a drápy a pak ho ještě vycpat, prohlásil Putin na výroční tiskovce | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Vladimir Putin se ve čtvrtek na výroční tiskové konferenci pokusil uklidnit občany a devizový trh, který v posledních dvou dnech zažil nejhorší propad za posledních 20 let. Ruská ekonomika se podle šéfa Kremlu vzpamatuje, už jen prostě proto, že si to žádá sám život. Západ nicméně obvinil z toho, že z ruského medvěda chce udělat vycpaninu. 

Vzhledem k vývoji událostí v posledních dnech byla tradiční debata Putina s novináři tentokrát mimořádně očekávaná. Putin předstoupil před tisk se zpožděním, ale s úsměvem, a okamžitě se pustil do vyjmenovávání jednotlivých bodů hospodářského růstu země - porodnost roste, nezaměstnanost klesá, vývoj země směřuje podle pozitivní trajektorie. 

Prezident mluvil rychle, zkratkovitě. Otázku krize rublu otevřel poměrně rychle a hned v úvodu zažertoval, že až se vyjádří k devizovému trhu, tisková konference prakticky může skončit. 

Za pád rublu můžou vnější faktory, jak poznamenal Putin. Úřady včetně centrální banky ale podle jeho slov zvládají krizi dobře, dělají to, co mají, jen by to mohly dělat rychleji.

Ruský prezident připustil další pokles cen ropy, které za sebou stáhly i rubl, připomněl nicméně opatření v roce 2008, kdy ruská ekonomika zažila významný otřes. Z ekonomických turbulencí podle jeho slov vyjde Rusko za dva roky.

'Bráníme svou suverenitu'

Kanonádu ekonomických otázek přerušil až reportér ruské televize NTV, který připomněl nedávné výročí pádu Berlínské zdi a upozornil na dojem, že v současné době vzniká nová "zeď odcizení". Putin mu ale oponoval, že zeď začaly stavět nepřejícné síly před mnoha lety, prakticky po pádu sovětského režimu. "Rozhodli o tom, že oni jsou vítězové," připomněl prezident poraženecký pocit, který Rusko trápil především v 90. letech. 

Západ by chtěl mít z ruského medvěda vycpaninu, tvrdí šéf Kremlu. Místo toho by přitom měl konečně přestat stavět zdi a společně s Ruskem řešit humanitární otázky, které trápí svět.

"Samotného mě chvílemi napadá, že by náš méďa měl možná zůstat chvíli v klidu, papat maliny, medík. Možná ho pak nechají na pokoji. Nenechají! Protože vždy budou usilovat o to, aby ho připoutali k řetězu. A jakmile se to podaří, vyrvou mu zuby a drápy. Jakmile mu vyrvou zuby a drápy, míšu už vůbec nikdo nebude potřebovat - udělají z něj vycpaninu. Není to o Krymu, ale o tom, že bráníme vlastní suverenitu a právo na existenci," prohlásil Putin. 

Rusko přitom prý situaci na mezinárodním poli nijak neeskalovalo. Na rozdíl od Spojených států, které mají zahraniční základny po celém světě, má Rusko v zahraničí pouze dvě základny, jak připomněl prezident. "Byli jsme to snad my, kdo posouval svou armádu k hranicím Spojených států?" tázal se Putin. 

profimedia-0213477859 Putinova každoroční tisková konference je jednou z nejvýznamnějších mediálních událostí v Rusku | zdroj: Profimedia

Postup Ukrajiny na vzbouřeneckém východě pak označil za "kárnou operaci". Donbas nesouhlasil s ozbrojeným převratem v Kyjevě a kvůli byl vystaven takřka likvidaci, jak Putin vysvětlil vývoj událostí na východě Ukrajiny. "Pokud Ukrajina chce zachovat svůj stát, je třeba si vážit vlastních, ukrajinských občanů a vyslyšet je," dodal prezident.  

Během tříhodinové tiskové konference zaznělo široké spektrum otázek, od zdravotnictví, Krym a Čečensko po chování režimu k opozici. Padl i dotaz, zda Putin nelituje propuštění jednoho ze svých nejslavnějších oponentů Michaila Chodorkovského, kterého Západ považoval za politického vězně. 

"Sliboval vám tehdy, že se nebude zabývat politikou, a teď mluví takřka o prezidentských ambicích. Nelitujete svého rozhodnutí?" dotázal se Putina jeden z přítomných novinářů. "A kde se chystá kandidovat?" zažertoval prezident. "Napsal tehdy, že má těžce nemocnou mámu. Víte, máma, to je svatá záležitost. Říkám to bez ironie," dodal Putin k rozhodnutí propustit Chodorkovského na svobodu. 

"Nechal mě rozloučit se s mámou. To je pravda. Rodinu nechal na pokoji, to je pravda. Proto je to politický oponent, a ne nepřítel. Ať mi radikálové nadávají," reagoval na to Chodorkovskij na Twitteru. 

Palácového převratu se Putin nebojí, protože v Rusku prý žádné paláce nejsou. "Máme oficiální rezidenci - Kreml, který je dobře zabezpečený, což je další faktor stability státu," dodal prezident. A v rámci debaty o opozici a patriotech odcitoval verše Lermontova. 

Zdroje:
Vlastní