Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Skoro zataženo

Vymahači varují: Jdeme už po sebemenších dluzích a bereme vše

Vymahači varují: Jdeme už po sebemenších dluzích a bereme vše
zdroj: Mediafax

Zatímco v minulých letech se vymahači dluhů zaměřovali především na firmy, dnes se jejich "podnikatelské" úsilí přesunulo z právnických osob na fyzické, tedy na rodiny. Smutnou zprávou pro vymahače i dlužníky je to, že není kde brát.

Zadlužení českých domácností dosáhlo na konci července 1,085 bilionu korun a podle údajů České národní banky roste toto číslo již sedmý měsíc v řadě, ekonomické krizi navzdory.

Rodiny táhnou víc

Podle tiskové zprávy asociace inkasních agentur, která sdružuje mimosoudní vymahače dluhů, se průměrná výše pohledávky řešené inkasní agenturou meziročně propadla o 36 procent na 14 620 korun.

"Mohu potvrdit tento trend. Navíc došlo k přerozdělení vymáhání pohledávek mezi podniky a rodiny. Za domácnostmi jde nyní už 85 procent. To znamená, že vymahači už nárokují i sebemenší částky, které dřív neřešili. Prostě berou vše," vysvětluje pro ParlamentníListy.cz prezident Asociace inkasních agentur Vladimír Gazárek. Podle něho se na trhu sice objevují stále noví kupci pohledávek, kteří věří, že ve finále vydělají. Nicméně dost z nich prý bude nemile překvapeno nízkou vymahatelností. Inkasní agentury zpracovávají přes dva miliony pohledávek za více než 27 miliard korun.

Už i exekutoři si stěžují

V současnou chvíli klesá už i vymahatelnost z exekucí. Podle prezidentky České  exekutorské komory Jany Tvrdkové je úspěšnost zhruba jen třiceti až čtyřicetiprocentní. Dlužníci se totiž stále častěji nechávají registrovat k pobytu na obecní úřady, jsou bez práce a nedisponují žádným majetkem, tudíž jim není co brát. Exekutoři se navíc poslední dobou opakovaně setkávají s jevem, který interně nazývají "dluží celá rodina".

Celý článek naleznete na PARLAMENTÍ LISTY.