Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Šmucler varuje národ: Vyšší platy pro doktory, méně péče zadarmo

Šmucler varuje národ: Vyšší platy pro doktory, méně péče zadarmo
Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Naše zdravotnictví čeká „mazec", říká podnikatel v zdravotnictví s majitel několika zdravotních zařízení Roman Šmucler. Zdravotní pojišťovny totiž budou vybírat zařízení s právem na život a ta na odstřel.

Problém? Krajské volby. Ty totiž podle Šmuclera možná způsobí to, že politici v boji o volební body ovlivní, že zachovány zůstanou zařízení s politickým vlivem a ne ta s dobrými hospodáři.

Dvě zprávy hýbou zdravotnictvím. Především lékaři se začínají domáhat přislíbeného desetiprocentního růstu mezd pro příští rok už dnes. Tou druhou jsou výkřiky z regionů: Naši nemocnici nedáme. Naše porodnice je důležitá.... Pojišťovny totiž zrušily zdravotnickým zařízením smlouvy a budou uzavírat nové smlouvy jen s těmi, které podle nich jsou nezbytně nutné. Důvod? Úspory.

Víc pro lékaře? Méně péče zadara

A právě úspory jsou spojkou mezi lékařskými platy a rušením zdravotnických zařízení. „Lékaři svých deset procent možná k platu dostanou, ale na úkor zrušení obdobného procenta lékařských pozic. Tak se to stane. On pan ministr Heger nechce strašit pacienty a neříká to naplno. Ale ten plán přeci je zrušení deseti procent doktorských míst. Z takto uspořených peněz se budou lékařům navyšovat mzdy," řekl ParlamentnímListům.cz Šmucler.

Podle něj by se lidé měli dozvědět pravdu, aby se nedomnívali, mluví-li se o růstu platů lékařů, že někde leží nějaké peníze, které se nevyužívají. „Jistě se dají najít nějaké rezervy, ale náš zdravotní systém hodně kvalitní zdravotní péče za docela málo peněz je neudržitelný," míní Šmucler.

Ten chápe nespokojenost lékařů. „Určitě spousta z nich odvádí práci, za kterou by měli být placeni jako Němci. Ale musíme si říct, že budou-li placeni jako Němci, tak je potřeba, aby jich bylo méně a tím bude méně i péče pro lidi, to je jasné, to nejde mít všechno dohromady," konstatuje podnikatel.

Přežijí zařízení s politickými konexemi?

Ten připomíná, že nemocnice čeká složité vyjednávání, aby obhájily své „právo na život". Přitom už prý ale nebude rozhodovat zda nemocnici vedou dobří hospodáři, ale spíše to že jí vedou lidé s politickými konexemi.

„Já jsem třeba minulý týden prodal nemocnici v Mariánských Lázních, kde už byl připravený projekt na stavbu nové nemocnice, která potřebuje novou, hezkou a úspornou budovu. My bychom si postavili celou bez koruny dotace. Ale nastala ta situace, že zrušily zdravotní pojišťovny všem nemocnicím smlouvy s tím, že se takzvaně budou vybírat ty potřebné," popsal redakci Šmucler současné poměry ve zdravotnictví.

Více čtěte na Parlamentní Listy.cz