Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Senátoři o omezení imunity: Teď už to vážně vyjde

Senátoři o omezení imunity: Teď už to vážně vyjde
zdroj: Mediafax

Senátoři se opět pokusí omezit imunitu zákonodárců pouze na dobu výkonu funkce. Ve čtvrtek představili návrh, který by měl být projednán na příští schůzi. Návrh je takřka totožný s poslaneckou iniciativou, která nedávno v Senátu neprošla. Důvodem byl nedostatek přítomných zákonodárců.

Senátoři Miroslav Antl a Soňa Paukrtová ve středu představili nejnovější senátní návrh na novelu Ústavy, která by zrušila doživotní imunitu zákonodárců. Zároveň by novela měla řešit otázku výkonu mandátu zákonodárce ve vazbě, což je dnes aktuální díky poslanci Rathovi. „Tohle v Ústavě chybí,“ uvedla senátorka.

Její kolega Antl již představil příští návrh. Podle něj by zákonodárce, který bude za úmyslný trestný čin odsouzen k nepodmíněnému trestu, měl automaticky ztratit mandát. Objevily se i další návrhy, například možnost že se souhlasem poslance nebude třeba vydávání projednávat v orgánech Sněmovny. Autoři návrhu však mají obavu, že tyto návrhy by mohly zkomplikovat jeho přijetí. "Poslanci nám jasně sdělili, že budou podporovat pouze takový návrh, který je v zásadě totožný (s tím), který už prošel Poslaneckou sněmovnou,“ řekla Paukrtová.

Novela, mezi jejímiž autory jsou i senátoři Pithart, Gajdůšková a Dienstbier, by měla být projednána na červnové schůzi Senátu. Poté by se k ní vyjadřovala Poslanecká sněmovna.