Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Projekt Opencard se prodraží o dalších 10 milionů

Projekt Opencard se prodraží o dalších 10 milionů
zdroj: Mediafax

Už nyní tolik kritizovaná karta občana, neboli Opencard, se ještě dodatečně prodraží. Dosud stál projekt 900 milionů.

Pražský magistrát totiž přebírá od firmy Haguess správu karty, a tudíž musí nakupovat novou techniku, pronajímat kanceláře, nabírat personál apod. Stát by to mohlo až 10 milionů korun.

Další jednání

Magistrát spolupráci s firmou ukončil kvůli auditu, který odhalil, že byl celý projekt prodražen a radnice nad ním navíc neměla plnou kontrolu. Zda za převedení správy na sebe magistrát ušetří, se ovšem neví. "Tyto údaje nejsou známy. Probíhá analýza finančních nákladů," řekla serveru ihned.cz mluvčí magistrátu Tereza Krásenská.

Rozhodnutí radních ovšem přijde leckomu podivné. "Je jasné, že si s tímhle dědictvím neví koalice rady," podotkl předseda zastupitelského klubu TOP 09 Tomáš Hudeček.

Podle magistrátu bude stát přechod předběžně 10,9 milionu korun. Jenomže do svých výpočtů úřad nezapočítal roční nájem v budově v pražských Holešovicích ve výši 3,2 milionu a třicet nových zaměstnanců. Navíc se musí ještě vypořádat s Haguess. Kartu má totiž v současnosti 800 tisíc lidí, ale magistrát firmě zaplatil jen 650 tisíc licencí. Zbytek bude muset doplatit. "O výsledné částce jednáme," řekl ihned.cz mluvčí Haguess Šimon Hradní.