Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Poslankyně, které stáhli kůži z těla: Senioři mi říkají, proč už nechtějí žít

Poslankyně, které stáhli kůži z těla: Senioři mi říkají, proč už nechtějí žít
zdroj: Profimedia

Velké pozdvižení vyvolala poslankyně Gabriela Pecková, když jako zpravodajka novely zákona o důchodovém pojištění, prohlásila, že se důchodci pomalejší valorizaci přizpůsobí. Nyní se v duchu jejího tehdejšího projevu, ale s drsnější rétorikou, rozjíždí kampaň „Máš to za pár“. Ta se má pokusit získat seniorům větší respekt a úctu.

Nepopiratelným faktem stavu české společnosti je zhoršující se přístup ke starší generaci a hlasy na její podporu zaznějí zpravidla jen při takových příležitostech, jako je výrok ve sněmovně, že se důchodci přizpůsobí nižší valorizaci svých penzí, nebo když čelný politik ve svém facebookovém příspěvku zavtipkuje, že se v našich prezidentských debatách můžeme dočkat toho, že některému z kandidátů vypadne umělý chrup.

Změnit to chce kampaň „Máš to za pár“, kterou rozjíždí Domov Sue Ryder. Cílem projektu je připomenout mladým, že si senioři zaslouží jejich respekt, a dříve narozeným má zase ukázat, že ještě nemusejí patřit do starého železa. „Samozřejmě mám z té kampaně velkou radost, protože to jsou všechno témata o životě té části společnosti, kvůli které jsem nesla kůži na trh a oni ji ze mě stáhli,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, jak to za svůj tehdejší projev schytala.