Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Poslanec VV Paggio: Snad to ještě zachráníme

Poslanec VV Paggio: Snad to ještě zachráníme
zdroj: tisková zpráva

Aktér tajné nahrávky a nyní již nejmladší poslanec Věcí Veřejných Viktor Paggio nepřestává věřit v záchranu koalice, jakož i své mateřské strany. Co se honí hlavou devětadvacetiletému sněmovnímu elévovi, jemuž tento týden zamíchal kariérními kartami? Nemá chuť to vzdát?

V sobotu večer jsme ho zastihli nečekaně doma nad odpočinkovou četbou, což se u mladíka v jeho věku může zdát zarážející.

To se v sobotu večer nechodíte bavit? Jste mladý člověk přeci...

V sobotu večer jsem většinou doma a čtu si, a nejinak je tomu tento týden. S přáteli se scházím většinou v pátek večer a sobotu mám odpočinkovou, i když od chvíle, kdy jsem se stal poslancem, mi práce pravidelně vstupuje i do víkendu. 

Jaké jsou pro vás poslední dny na politické scéně. Nemyslíte, že by bylo vhodné vládu okamžitě opustit?

Pojivo, které drží všechny koaliční strany pohromadě, je koaliční smlouva. Dokud se bude dodržovat a tato vláda bude změny skutečně provádět, a ne jen o nich mluvit, jsem pro setrvání v koalici.

Co vás nejvíc vylekalo, jakožto mladého, nezkušeného politika?

Asi divoké okolnosti odchodu mých blízkých spolupracovníků Kristýny Kočí, Jaroslava Škárky a Stanislava Humla. Dozvuky tohoto rozchodu jsou cítit dodnes a dodnes poškozují jak nás, tak celou koalici. Velmi mě to mrzí.

Radek John chce na Výbor pro obranu a bezpečnost, je to pro vás konkurence?

Ale vůbec ne, naopak! Mít ve výboru Radka Johna je jasná posila týmu. Navíc já se orientuji spíše na obranu a kybernetickou bezpečnost, takže bychom se ani tematicky moc nepřekrývali.

Na nahrávce jste enormně prosazoval Karolínu Peake na kandidaturu slovy ,,já jsem jí do toho od začátku cpal proto, že věřím, že ona by nebyla ta, na kterou bys takhle mávnul a ona by přiběhla". Nepřišlo vám troufalé postavit se Vítu Bártovi?

Stavím se mu pravidelně a s chutí. Myslím, že právě z toho vyplývá náš oboustranný respekt. Pokud jde o Karolínu Peake, zveřejněná nahrávka našeho soukromého rozhovoru u vína asi definitivně odkryla mé karty.

Já ji skutečně považuji za silnou osobnost, která nepodlehne žádným tlakům a bude mít svou hlavu. Když za mnou nedávno Karolína přišla, zda bych se stal členem jejího volebního týmu pro kampaň na předsedkyni strany, v žertu jsem odpověděl, že já byl jeho členem ještě předtím, než ona sama. Byla by z ní dobrá předsedkyně.

Nebylo by pro vás lepší pustit se do předčasných voleb, cítíte šanci na znovuzvolení?

Jsem proti předčasným volbám. Stály by přes miliardu korun a občané by po loňském volebním roce museli znova projít mnoha týdny předvolební kampaně. Ctím názory politologů a komentátorů, kteří se vyjadřují pro konání předčasných voleb, ale já mám výhodu osobní zkušenosti. Znám dobré a pracovité lidi jak z ODS, tak z TOP09, se kterými zcela bez problémů spolupracuji na výborech na návrzích zákonů a práce nám jde od ruky.

Dám jeden příklad za všechny: zákon o tzv. třetím odboji, tedy účastnících odboje a odporu proti komunismu. S koaličními partnery jsme se několikrát sešli, byly tam názorové střety a technické problémy, ale u všech jsme nakonec došli ke kompromisu a zákon teď putuje do sněmovny. Takže když se chce, tak to jde. Ale pokud by volby přeci jenom byly, při současných preferencích VV bych za Jihočeský kraj mandát zřejmě nezískal.

Vybavujete si ještě nějaké citlivé jednání, při kterém by Vás Kočí mohla nahrávat?

Kristýna Kočí byla předsedkyní mého poslaneckého klubu a citlivých jednání jsem s ní vedl bezpočet. Uvidíme, zda se některé z nich objeví na veřejnosti.